Veranderende Vrouw

Mythologie

Veranderende Vrouw of Estsanatlehi (de zelfvernieuwende) – zoals ze door de Navajo’s en de Apachen wordt genoemd, kan haar leeftijd veranderen door simpelweg de horizon binnen te lopen. Witte Schelp Vrouw en Turkooisvrouw zijn twee van haar vele namen, die verwijzen naar de kleur van haar kleding die met de seizoenen verandert. 

Volgens de Navajo’s werd ze, nadat ze op de Sparrenberg was geboren uit de Duisternis en de Ochtendschemer, gevonden door Coyote, gewikkeld in een deken van wolken en regenbogen, en aan haar draagmandje gesnoerd met bliksems en zonnestralen. Haar geschenk aan de mensen zijn de Blessinway-ceremoniën, de seizoenen en het voedsel. 

Betekenis

Veranderende Vrouw tolt je leven binnen om je te vertellen dat jouw weg naar heelheid ligt in het vereren van je cycli. Menstruatiecycli vormen een belangrijk aspect van het vrouwzijn. We bloeden, maar gaan niet dood, en daardoor kunnen we leven voortbrengen. Terwijl we de dans van onze cycli dansen, bereiken we de menopauze en laten we de jaren waarin we een kind kunnen dragen achter ons. We houden ons wijze bloed dan binnen. We worden onze dierbaren en onze gemeenschap tot nut door ‘ouwe heksen’, dat wil zeggen wijze vrouwen te worden. 

Zie je je menstruatie als iets feestelijks en als een tijd om naar b innen te keren? Als een tijd om alles te laten gaan, te laten sterven en het nieuwe de ruimte te geven? Of hebt je de patriarchale visie geslikt, die zegt dat het een vloek is, iets onreins, iets dat weggemoffeld moet worden? Vervult de menopauze je automatisch met angst dat je oud en lelijk wordt en afgedankt zal worden door een cultuur die de jeugd vereert? Voel je je ontkracht door een maatschappij die vrouwen dwingt hun menstruatie te verbloemen, hun hormonen te reguleren met pillen en de menopauze door middel van oestrogeensubsitutietherapie uit te stellen? 

Het respecteren van je cyclus betekent dat je je eigen, unieke proces respecteert, je eigen unieke weg door het leven. Misschien zit je midden in een bepaalde levenscyclus waaraan je je moet overgeven en die je moet respecteren. Veranderende Vrouw zegt dat onze heelheid wordt gevoed als we de macht van onze cycli terugwinnen door er aandacht aan te besteden en ze te bejubelen. Door onze cycli te vieren, vieren we ons vrouwzijn.

Ritueel

Kies een moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten, liggen of staan en benoem de cyclus waarin je verkeert. Misschien wil je aan je huidige cyclus een symbool toekennen. Vorm een cirkel via het aanroepen (hierbij spreek je tot de elementen en vraag je hun of ze willen komen) of door de elementen te worden (zie Vila: gedaante verandering). Als je een symbool gebruikt, zet dat dan in het hart van je cirkel. 

Loop rond je cirkel en vul hem met respect en eerbied. Je kunt hem vullen door je favoriete dansmuziek op te zetten en rond de cirkel te dansen, terwijl je denkt of chant: ‘ik hou van mijn cycli, het is fijn om een vrouw te zijn’. Je kunt trommelen of een ander instrument bespelen. Alles is goed, zolang het jou en je cycli maar bezingt. Let goed op welke gevoelens er bij je boven komen en uit ze ook. Ga net zolang door tot je voelt dat de energie in de cirkel sterk is, stap er dan binnen en adem diep in, tot in je cellen. 

Je kunt gaan liggen, staan of zitten, wat je maar prettig vindt. Laat de energie die je hebt opgebouwd tijdens het vieren je voeden tot in het diepst van je lichaam/geest/ziel. Voel hoe zijn helende kracht verscheurde, gewonde plekken in je herstelt. Voel je vrouw, wees trots op je vrouwzijn, op je bloedingen, op het wijze bloed dat je in je houdt, op het feit dat je midden in welke cyclus dan ook staat. Zodra je je voldaan voelt, bedank je Veranderende Vrouw, jezelf en je vrouwzijn. Stap uit de cirkel. Laat alles vrij wat je erbij hebt geroepen. Welkom terug!