Vergeven en/of Excuus vragen

-Vergeven is niet tolereren. Het heeft niets te maken met door de vingers zien van verkeerd gedrag. Integendeel: vergeven zal je juist helpen om je grenzen helder te stellen en je behoeften duidelijk te communiceren.

-Vergeven is niet goedpraten. Goedpraten is eigenlijk een subtiele manier van ontkennen wat er is gebeurd. ‘Ach, hij heeft een nare jeugd gehad’. Met het aandragen van verzachtende omstandigheden voor het gedrag van de ander, verhinder je juist dat je kunt vergeven.

-Vergeving doe je niet uit een superioriteitsgevoel. Als je iemand vergeeft omdat je medelijden met hem hebt of omdat je hem dom vindt, verwar je vergeving met arrogantie en veroordeling.

-Vergeven is niet de lieve vrede bewaren. De zaak sussen, ruzies de kop indrukken, is niet de weg naar vergeving. Wie niet wil kijken naar wat er onder op oppervlakte borrelt kant ook niet beginnen met vergeven.

-Vergeven is niet vergeten. In werkelijkheid onthouden we natuurlijk prima wat er is gebeurd. Vergeten kan wel het resultaat zijn van een effectief vergevingsproces.

-Vergeven is iets anders dan verzoenen, ook al kan dat een mooie uitkomst zijn. Ook iemand die is opverleden, onbereikbaar is of die je niet kent, kun je vergeven.

Is er iemand die jou iets te vergeven heeft? Maak het diegene dan gemakkelijker door zelf de eerste stap te zetten: bied je excuses aan voor wat je de ander hebt misdaan. 

Enkele do’s en don’ts:

-wacht niet te lang, daar wordt het echt niet makkelijker op

-wees specifiek over het gedrag waar je je voor verontschuldigt; mijd de taal van politici: ‘mocht et zo zijn dat ik eventueel iets verkeerd heb gedaan, dan…’.

-Zeg niet: ‘het spijt me, maar ik had het ook heel zwaar’, om vervolgens een verhaal over jezelf af te steken. Verplaats je juist in de ander: ‘ik kan me voorstellen dat het moeilijk voor je was…’.

-Zeg hoe je je voelt over het gebeurde en hoe je erop terugkijkt: ik geneer me dat ik zo egoïstisch was…’.

-Eindig met een positieve bevestiging van jezelf: ‘dit is niet hoe ik normaal met dit soort situaties omga…’.

– Als ontvanger: probeer niet te zeggen: ‘ik ben blij dat je eindelijk inziet dat je verkeerd zat’ of ‘het werd tijd’. Probeer oprecht ‘ok’ te zeggen of misschien zelfs: ‘mijn aandeel spijt mij ook’.

 bol.com Partner

 ]]>

Bron Happinez©Loes Raaphorst 11/2007