Vier Vragen die je Leven veranderen – Byron Katie

 Vier vragen die je leven veranderen

Paperback | 334 Pagina’s | De Boekerij | 2003 
ISBN: 9022535746 

 bol.com Partner

Beschrijving:

Uit het niets, als een verfrissende bries over een marktplein, komt Byron Katie met wat ze noemt The Work. Terwijl ze een doodgewoon leven leidde, begon Katie in toenemende mate depressief te worden, en gedurende tien jaar zakte ze steeds dieper weg in woede, wanhoop en gedachten aan zelfmoord.

Dan, op een ochtend, wordt ze wakker in een staat van uitzinnige vreugde, vol van het besef van de wijze waarop haar lijden tot een einde werd gebracht. De vrijheid van dit besef heeft haar nooit meer losgelaten, en nu kun je, door Vier vragen die je leven veranderen, dezelfde vrijheid ervaren met behulp van The Work.

The Work bestaat eenvoudigweg uit vier vragen die je, zodra je ze toepast op een specifiek probleem, in staat stellen datgene wat jou dwarszit in een totaal ander licht te zien. Zoals Katie het opmerkt: `Het is niet het probleem dat ons lijden veroorzaakt, het is onze gedachte over dat probleem.

Vier vragen die je leven veranderen laat je stap voor stap zien, door middel van verhelderende en levendige voorbeelden, hoe je zelf dit revolutionaire proces kunt toepassen. Je zult merken dat de mensen die met Byron Katie The Work deden, een breed scala van menselijke, herkenbare problemen hebben: van een echtgenote die op het punt staat haar man te verlaten omdat hij meer seks wil, een man met een baan op Manhattan die verlamd is van angst voor terrorisme tot een vrouw die rouwt over een sterfgeval in haar familie.

Recensie:

Na zelf door een diep dal gegaan te zijn heeft de schrijfster van dit boek een manier van leven en denken ontwikkeld, die het aanvaarden van de realiteit als doel stelt. De realiteit levert volgens haar geen stress op, maar wel de gedachten die mensen hebben over hun leven en de realiteit. Zij heeft een methode van vraagstelling ontwikkeld die mensen door middel van vier simpele vragen terugbrengt naar de echte waarheid en ze daardoor vrede geeft met hun situatie en ze niet laat vasthouden aan de – vaak vertekende – gedachten die men voorheen had over hoe het leven er uit zou moeten zien. Byron Katie geeft workshops en lezingen over de hele wereld en er is een – overigens prima bijgehouden en duidelijke – website over haar werk. De vorm waarin het boek wordt gepresenteerd, zal niet elke lezer aanspreken. Het is een vraag- en antwoord-verslag en dat beslaat het grootste aantal bladzijden van dit boek. Overigens begrijpelijk, omdat haar methode van zelfonderzoek zich richt op het stellen van vier vragen. De Engelse titel, ‘Loving what is’, is beter dan de Nederlandse titel.

(Biblion recensie) 

Persoonlijke ervaring:

Heel benieuwd begon ik aan dit boek; ik wilde meteen wel ‘even’ weten wat die vragen dan waren! Maar ja, zo werkt het natuurlijk niet. Al snel werd ik geraakt door de vele voorbeelden in haar boek en ontkwam er niet aan ook persoonlijke vraagstukken onder de loep te nemen, wat heel confronterend was!! 

Ieder mens heeft in zijn of haar leven wel dingen meegemaakt die niet leuk waren en waar men moeilijk van los kan komen. Je kunt jezelf echter ook een spiegel voorhouden: wil je er wel echt los van komen, want wie ben je nog als je jouw verhaal loslaat? Wie blijft er dan over?? 

Hoe vaak gebeurt het niet dat je bij jezelf denkt: ik kan er niet meer tegen, ik word er gek van?! Katie dwingt je op zo’n moment die gevoelens echt onder ogen te zien én in een reëel daglicht te plaatsen. Mensen die een oorlogstrauma hebben, vrouwen die misbruikt zijn, kinderen met nachtmerries, mannen met faalangst, kortom, geen onderwerp laat ze onberoerd. 

Nu zijn jullie natuurlijk nieuwsgierig naar die vier vragen. Okee, hier komen ze, maar vergeet niet dat het lezen van het boek echt een noodzaak is om het hele verhaal áchter de vragen echt te kunnen begrijpen! Het is de bedoeling dat je actief met pen en papier aan de gang gaat. In eerste instantie dacht ik: ach dat doe ik wel uit m’n hoofd, maar zo werkt het dus niet, want we denken te snel en vergeten te snel wat het beginpunt was. 

De vragen zijn de volgende: 

  • Is het waar?

  • Kun je voor 100 % zeker weten dat het waar is? 

  • Hoe reageer je als je die gedachten hebt?

  • Wie of wat zou je zijn zonder die gedachten? 

  • Keer het om! 

De kunst is dus om zoveel verschillende omkeringen te bedenken, totdat je er eentje hebt gevonden die méér waar is dan je beginstelling. Het resultaat hiervan zou dus moeten zijn dat je je beseft dat je niet in de realiteit leeft én dat je dat in jezelf moet zoeken. 

Oké, een voorbeeld…. een pijnlijke, maar ik heb geen andere op dit moment: 

  • Ik mis mijn kinderen, ik kan niet zonder ze. 

  • Jahaaa, ik mis ze echt!! Eh, maar ik kan wel zonder ze, want ik leef al 3 jaar zonder ze. 

  • Ik voel me alleen, verdrietig, boos, in de steek gelaten enz. 

  • Gelukkig met Lex! 

Omkeringen: 

  • Ik mis m’n kinderen niet…. nee klopt niet, ik mis ze wel.

  • Mijn kinderen missen mij…… ja dat zal ook wel..

  • We missen elkaar, maar kunnen wel zonder elkaar….. tja… da’s meer waar dan mijn eerste stelling…  

Zo is het dus de bedoeling door te gaan tot je de omkering gevonden hebt, waar je verder mee kunt. Kortom: ik ben dus lekker bezig. Toch merk ik dat op het moment van echt intens verdriet het toch wel helpt om reëel te blijven. Ik verzand nogal snel in zielig-zieliger-zieligst en daar baal ik van, want op die manier blijf je in het kringetje ronddwalen. Maargoed, we zien wel. Het is in ieder geval een boek waar je door aan het denken gezet wordt. Er staan heel veel dialogen in, zodat er voor iedereen voorbeelden genoeg in staan om zichzelf in te herkennen en je op dreef te helpen.

bol.com Partner