Vila

Mythologie

Vila is de Oost-Europese naam voor de godinnenenergie die als natuur door de aarde beweegt. Vily (meervoud) beschermen hun terrein heel goed en zij gebruiken hun dodelijke pijlen tegen heb die het betreden. Het zijn volmaakte gedaantewisselaars, die zich kunnen veranderen in slangen, zwanen, valken en paarden. 

Ze zijn dol op spelen en dansen. Als ze op een maanverlichte nacht in het woud worden aangesproken, kunnen ze voor gezondheid, rijkdom of een overvloedige oogst zorgen, maar als ze oneerbieding worden bejegend kunnen ze de boosdoener ook de dood in dansen. 

Betekenis

Vila is in haar vele gedaanten je leven binnen komen dansen om je te leren je heelheid te voeden met gedaantewisselingen. Het je te lang één vorm aangenomen? Voel je je stijf en vastgeroest, ben je niet meer flexibel in je manier van denken en zijn? Of misschien denk je dat de mens het belangrijkste wezen van de schepping is – dat de stenen, bomen, dieren, aarde enzovoort, minderwaardige vormen zijn. Het wordt tijd dat je je bewustzijn uitbreidt, je flexibiliteit vergroot door het perspectief van andere vormen te verwerven. Vila zegt dat je heelheid bereikt door de hele schepping te ervaren. 

Ritueel

Kies een moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen staan, zitten of liggen met rechte rug en sluit je ogen. Adem diep in en adem langzaam uit, waarbij je alles laat varen. Haal diep adem tot in je baarmoeder, via je vagina. Voel hoe de lucht je baarmoeder vult en dan via je vagina naar buiten gaat. Blijf via je baarmoeder ademen.

Ga met je gezicht naar het oosten staan en visualiseer of voel het element lucht in welke vorm je maar wilt: een warme zomerbries, een winderige dag in maart. Als je een duidelijk beeld van de lucht hebt, adem je hem in tot in je baarmoeder tot deze de lucht wordt. Laat de lucht door je hele lichaam verspreiden, zodat je lichaam oplost en jij de lucht bent. Ervaar eenheid met de lucht tot je gereed bent om verder te gaan. Die sensatie trekt zich vervolgens terug in je baarmoeder om uiteindelijk je lichaam helemaal te verlaten.

Kijk naar het zuiden en krijg een sterke sensatie of een visueel beeld van vuur. Is het een vreugdevuur of een flikkerende kaars? Een bosbrand of een haardvuur? Concentreer je op je beeld en trek het je baarmoeder in, zodat deze het vuur wordt. Laat het vuur zich geleidelijk verspreiden door je lichaam zodat je oplost in het vuur. Houd de ervaring vuur te zijn vast tot het tijd is dat je terugkeert. Laat het vuur zich terugtrekken tot het nog slechts in je baarmoeder zit, en laat het daarna helemaal verdwijnen. 

Richt je op het westen en het element water. Zie of voel een stromende rivier, een rustige heldere vijver, de uitgestrekte en machtige oceaan of een glas water en concentreer je hierop. Adem het dan je baarmoeder in zodat deze het water wordt. Laat het zich verspreiden naar de rest van je lichaam zodat je lichaam oplost en jij het water wordt. Geniet van de ervaring water te zijn tot je voelt dat het tijd is om terug te keren. Laat het water zich geleidelijk terugtrekken tot het alleen nog in je baarmoeder is, en laat het water dan helemaal weglopen.

Richt je op het noorden en het element aarde. Kies het beeld of de sensatie van aarde die bij je past – de bergen, jungle, wouden, woestijnen – en concentreer je erop. Adem het je baarmoeder in tot deze één is met de aarde. Laat de aarde zich verspreiden door je lichaam tot je lichaam oplost en jij de aarde bent. Houd die ervaring vast tot je klaar bent om terug te keren. Laat de aarde zich geleidelijk terugtrekken uit je lichaam tot de aarde nog slechts in je baarmoeder is, en laat haar dan helemaal gaan. Haal diep adem en open je ogen. Welkom terug in menselijke gedaante!