Vogelsjamaan – roofvogelkracht schouwt in verborgen dimensies

Kernwoorden

  • Overzicht
  • Innerlijke wijsheid
  • Integriteit
  • Sjamanistische dromen en visioenen

Beschrijving

Op dit kunstwerk is een Peruaanse jonge sjamaan te zien. Hij is als een tovenaarsleerling, omgeven door wijze vogels. Op zijn schouders zitten een sneeuwuil en een adelaar. Over hem heen buigt een gouden condor als een voortzetting van zijn ziel. De indiaan luistert met een naar binnen gekeerde blik naar de boodschappen en geheimen die ze met hem delen. In zijn kleding zijn veren verwerkt van bos- en junglevogels die verbonden zijn met woud en aarde. De grote roofvogels geven hem wijsheid en raad.

Het groenblauwe meer is een meer in het gebied van Ankash, waar zich heilige meren bevinden op vijfduizend meter hoogte in de Andes in Peru. Sjamanen maken nog steeds een pelgrimstocht naar dit meer. Dit is een dagenlange moeilijke trek. Zij klimmen langs rotspaden de bergen in, steeds hoger om uiteindelijk een bad in het ijskoude water te nemen en daar offers te brengen. Dit alles als een tocht van zuivering om met meer inzicht terug te komen. Als een ander mens dalen zij naar de dagelijkse wereld af. De groene stenen op de voorgrond zijn groene smaragden, in het Engels ‘emeralds’ geheten. Zij worden in de Andes gedolven. 

Boodschap

Innerlijke wijsheid – Dit is de kaart om aandacht aan het sjamanisme te geven. Een kaart voor grote dromen en belangrijke trancereizen. Een kaart om te luisteren naar innerlijke raad en naar de raad van totemdieren. Sterk aanwezig is de magische kracht van de roofvogels die in zoveel culturen symbool staan voor het contact tussen onze dagelijkse wereld en de wereld van de goden. Het is nu de tijd om met de ‘andere werkelijkheid’ te gaan communiceren, om wijsheid en raad te ontvangen uit bronnen die inspireren, om gehoorzaam te luisteren naar de stem van je intuïtie. 

Integriteit – Gebruik hierbij je integriteit. Wanneer je bijzondere boodschappen of inzichten krijgt, vertel die dan niet direct aan iedereen. Houd ze bij je, vooral als de raad over mensen of situaties in je omgeving gaat. Niets is zo verwarrend als een beginnende helderziende die iedereen wil vertellen hoe alles is elkaar zit. Werk het eerst uit voor jezelf. Misschien wordt jou gevraagd om bepaalde geheimen te bewaren of stort iemand zijn ziel bij je uit, wees dan bereid om vanuit innerlijke wijsheid te zwijgen. 

Overzicht – Het kan ook zijn dat je geest als een vogel wil opstijgen om een hogere staat van bewustzijn te bereiken. Maak beslist tijd vrij om je aspiraties te volgen. Je hebt deze krachtige kaart niet voor niets getrokken! Ga bij jezelf na wat je innerlijke behoefte is en neem de stilte en de tijd om naar binnen te keren. 

Sjamanistische dromen – Misschien zijn er al dromen tot je gekomen die vragen om een luisterend oor. Schrijf ze beslist op en maak een dromenboek als je dit nog niet hebt. In dit boek kun je ook inzichten en trancereiservaringen opschrijven. Werk je dromen uit op jouw manier of volgens de aangereikte droomtechnieken om ze beter te begrijpen. Let op de vogels om je heen. Zij kunnen je door hun gedrag tekens geven. Als je gelooft dat alles met alles in verbinding staat en dat jij deel van het grote geheel bent, dan kun je ook aannemen dat de natuur jou als een orakel tekens kan geven die jij als raad kunt gebruiken. De indianen werken hier al duizenden jaren mee. 

Symbolische betekenis, archetypes en herkenning

De vogelman – draagt een mantel van vogelveren. Op de hele wereld worden vogelmantels gedragen door sjamanen in hun riten. Gekleed als een vogel kan de sjamaan symbolisch opstijgen naar de hemel. Hij of zij wordt een medium door bijvoorbeeld het gebruik van kruiden, dansen, rituelen of door speciale kleren aan te trekken. Natuurlijk gaat hier een intensieve training aan vooraf. Ook worden veren veel in het haar gedragen. De kracht van een vogelveer, speciaal die van roofvogels, wordt bijzonder gewaardeerd en ook voor genezing gebruikt. Het vuur onder aan de mantel staat voor reiniging en transformatie. Bij de Maori’s van Nieuw-Zeeland is de vogelman de heilige alziende die de wijsheid en kracht bezit. 

Vogels – Bij de Kelten bestaat het verhaal over het Ierse godenvolk van de Tuatha de Danan. Dit stamt uit de oudheid, uit de voorchristelijke tijden. De Tuatha de Danan verschenen soms als vogels, getooid met goud en ze waren dan de boodschappers van de goden, die uit een opening in de hemel kwamen. Het idee van een opening in de hemel was in Siberië wijd verspreid. De sjamaan maakt via deze route zijn tocht omhoog naar het geestenrijk. 

Roofvogels – staan onder andere symbool voor de geestkrachten van de lucht, van vrijheid, gebed en opstijgen. Zij staan symbool voor transcendentie in vele culturen. In die rol vormen zij een goddelijke manifestatie om in contact te komen met een hogere staat van bewustzijn, gedachten en verbeelding. 

De adelaar – heeft een verbinding met de zonnekracht en met de donder- en windgoden bij de indianen. De adelaar is een bemiddelaar tussen hemel en aarde. Een hoofdtooi gemaakt van adelaarsveren staat symbool voor de Dondervogel en de Universele Geest. Via de adelaarsspirit heeft de indiaanse sjamaan overzicht. Als de geest van de mens zich met de adelaar verbindt, geeft dit een bevrijding van het aardse bestaan en een openbaring van inzicht. 

De dondervogel – is een mythisch dier dat symbool staat voor de enorme kracht van de donder en de bliksem die hemel en aarde met elkaar verbindt. Bij onweer zoekt de grote elektriciteit van de hemel het aardmagnetisme op en versmelt daarmee. De natuurmens ervaart dit als iets bovenaards en geweldigs. Het zijn Vader Hemel en Moeder Aarde die de liefde bedrijven in een geweldige uitbarsting van energie. 

De sneeuwuil – staat voor de schrijfster, net als de witte eenhoorn, onder andere symbool voor zuiverheid. Door haar witte verenkleed, heeft zij een prachtige camouflage in de winters van het hoge noorden. Ook volharding en overleving horen bij de sneeuwuil. Het verenkleed is uit veel isolerende lagen opgebouwd, waardoor de sneeuwuil bij veertig graden vorst kan overleven. De sneeuwuil vlucht niet voor de winter, maar blijft op de plek waar zij woont. 

De condor – is voor de Zuid-Amerikaanse indianen van het Andesgebergte, wat de adelaar is voor de Noord-Amerikaanse indianen. De heilige condor is het symbool van de communicatie met de hemelgoden en andere dimensies. Zijn vleugelwijdte kan meer dan tweeënhalve meter zijn. Hij is de meest bezongen vogel van de indianen. Zelfs wij kennen het lied ‘El Condor pasa’ – de condor komt voorbij. Op het kunstwerk is een gouden condor afgebeeld. De kleur goud is ook in de Ierse mythe over het Godenvolk van de ‘Tuatha de Danan’ , van belang. 

Het groenblauwe meer van Ankash – In het gebied van Ankash in Peru liggen een aantal felgroen en blauwe meren in de hoge bergen. Het zijn heilige meren waar pelgrimsroutes heen lopen. Ze zijn heel moeilijk te bereiken. De pelgrim kan sneeuw, ijs en aardverschuivingen tegenkomen. Groot is de extase wanneer met het meer bereikt. Ondanks de grote kou springen de mensen met kleren en al in het water om zicht te zuiveren. Met handen vol gooien ze muntstukken om zich heen. Er worden allerlei rituelen uitgevoerd. Wanneer je met het vliegtuig over de Andes heen vliegt, maak je kans deze meren te zien. Als edelstenen flonkeren ze in het zonlicht, de één felblauw, één daarnaast bijvoorbeeld smaragdgroen. Dit komt door de mineralen die in de bodem zitten het het water de felle kleuren geven. 

De groene smaragden, ‘emeralds’ – Deze edelstenen staan voor onsterfelijkheid en hoop. De groene kleur staat voor het voorjaar en voor de jeugd. In deze hoedanigheid staan de stenen ook symbool voor de kracht van de wassende maan.