Voor U Gelezen: De Aap op mijn Rug

In een nieuwsgroep las ik voor het eerst over dit boek: Omgaan met depressies, hoe doe je dat? Uit nieuwsgierigheid heb ik dit boekje besteld en ondanks mijn concentratieproblemen in één adem uitgelezen. Marian Henderson verstaat de kunst om, vlot, doorspekt met humor en de broodnodige zelfspot dit zware onderwerp heel duidelijk onder woorden te brengen. 

Ondanks dat de tekening op de kaft een zwaarmoedig boek lijkt aan te kondigen, is dit beslist niet zo, en hebben zowel een lach als een traan mijn gezicht beroerd. Een ieder die wel eens problemen heeft de zon achter de wolken te zien, zal gebaat zijn met die boek. Zelfs als je al in de diepe krater van de vulkaan terecht bent gekomen, zal het lezen je helpen alles weer een beetje in de juiste proporties te kunnen zien. 

Ontkenning van depressieve gevoelens werkt averechts en op een duidelijke manier brengt Marian Henderson je dit aan je verstand. De cijfers genoemd in dit boek, (dit soort informatie voert beslist niet de boventoon), maken ook duidelijk dat er heel wat afgekwakkeld wordt in Nederland en ik zou haast opperen dat dit boekje een prima verjaardagscadeau kan zijn voor een heleboel mensen. Dwing iemand met een ontkende depressie maar dit boekje te lezen!!

Alle mogelijke therapieën worden aangehaald, met uitzondering van Reiki, wat in mijn ogen beslist ook thuis hoort in het rijtje alternatieve geneeswijzen, maar ja, wie ben ik?! In ieder geval niet iemand die geschikt is voor Running Therapy, want daar ben ik veel te lui voor 😉 Zonder gekheid, voor iedereen zal de weg naar een psychisch gezond leven weer anders zijn, zolang je je er maar niet bij neerlegt dat een depressie ‘voor altijd’ is. Marion Henderson biedt in ieder geval genoeg mogelijkheden aan in haar boek! 

Ook voor niet-depressievelingen is dit boekje heel geschikt, niet in het minst door de luchtige manier waarop het geschreven is. Het leest makkelijk en het formaat is handzaam genoeg om overal even makkelijk mee naar toe te nemen. De hoofdstukken zijn zeer overzichtelijk ingedeeld en voor de echte depressievelingen weer net niet te lang. Kortom: bestellen dat boek!

 bol.com Partner