Vriendschap is een Illusie!

Kent iemand misschien het liedje nog van Het Goede Doel, van een aantal jaren geleden? Persoonlijk heb ik helemaal niets met Nederlandstalige muziek, integendeel zelfs zou ik zeggen, maar aan deze songtekst moet ik tegenwoordig toch vaak terugdenken.

Opfrissertje nodig? Okee, lees maar even dan…

Als kind had ik een vriend waarmee ik alles deed
Als hij begon te vechten, dan vocht ik met hem mee
Als ik in het water sprong, dook hij er achteraan
Een mooiere vriendschap, kon er in m’n ogen niet bestaan
Totdat hij verhuisde naar een andere stad
Ik heb als ik het goed heb nog een kaart van hem gehad 

Een keer trek je de conclusie
Vriendschap is een illusie
Vriendschap is een droom
Een pakketje schroot, met een dun laagje chroom 

Ik kreeg toen een vriendin waarmee ik alles deed
Als zij begon te zoenen, dan vree ik met haar mee
Als ik begon te janken, kwam ze naast me staan
Een mooiere vriendschap, kon er in m’n ogen niet bestaan
Tot het moment dat ze spontaan mijn naam vergat
En bleek dat ze een ander vriendje had 

Een keer trek je de conclusie
Vriendschap is een illusie
Vriendschap is een droom
Een pakketje schroot, met een dun laagje chroom 

Als het gaat om geld
Als het gaat om vrouwen
Als het gaat om alles wat je lief hebt
Wie kun je dan vertrouwen? 

Een keer trek je de conclusie
Vriendschap is een illusie
Vriendschap is een droom
Een pakketje schroot, met een dun laagje chroom 

Weten we het weer? Okee, dat praat iets makkelijker. De laatste tijd moet ik hier erg vaak aan terugdenken, want het is ook zo. Vriendschap IS een illusie, iets wat wij onszelf wijsmaken. Ik bedoel uiteraard niet de kennissen die door ons drukke leven soms wat op de achtergrond raken. Het overkomt ons allemaal wel eens, dat je iemand heel graag wilt bellen of bezoeken maar dat simpelweg de tijd ontbreekt. Nee, ik bedoel hier ‘echte’ vrienden. Mensen waar je van gedacht had dat zij er altijd voor je zouden zijn; waar je van dacht altijd op terug te kunnen vallen. 

Geld is inderdaad vaak een aanleiding. Hoe vaak hoor je niet dat hele families uit elkaar vallen na het voorlezen van een testament bijvoorbeeld? Mijn eigen zus kwam als een aasgier ineens weer om de hoek kijken toen zij hoorde dat er wat ‘verdeeld’ moest worden. Beetje hypocriet natuurlijk, wanneer je bedenkt dat zij de laatste jaren van haar moeders leven geen contact meer met haar had gehad. 

Nu zal ik mijn eigen sekse niet over 1 kam scheren, maar vrouwen kunnen er inderdaad ook wat van als het over vriendschap gaat. Persoonlijk vergelijk ik een groep vrouwen op de werkvloer vaak met een nest ratelslangen. Helaas ook uit ervaring moet ik zeggen. Het schijnt bij vrouwen aangeboren te zijn, achter andermans rug om nare dingen door te vertellen. Natuurlijk, ik weet het wel, er zijn ook mannen die zo in elkaar zitten, maar, je kunt mij nog meer vertellen: vrouwen hebben het tot een kunst verheven. 

Wanneer een echtscheiding de oorzaak is van het verliezen van vrienden, is het vaak nog pijnlijker. Men verliest namelijk dan al zoveel. Het gevoel dat mensen die jij je leven lang vertrouwd hebt, je ook in de steek laten, voelt als een messteek in de rug. Je verliest niet alleen hun vriendschap, die dus duidelijk niets waard was, maar je verliest ook je vertrouwen in vriendschap in het algemeen. Waar moet je het vertrouwen vandaan halen, dat nieuwe vrienden je niet ‘weer’ zullen laten vallen?

Mensen oordelen zo makkelijk over andere mensen en over situaties waar men niet eens het fijne van weet. Loyaliteit in vriendschap is vaak ver te zoeken. Het gevolg is dat je inderdaad het gevoel hebt niemand meer te kunnen vertrouwen, waardoor je steeds eenzamer wordt uiteraard. De zin ‘alles wat je lief hebt’ heeft voor mij ineens een hele andere betekenis gekregen. Vriendschap gaat toch over vertrouwen hebben in elkaar? Vertel mij maar waar dat te koop is, want ik zou het dolgraag weer willen hebben.

©Loes Raaphorst  2004

Reactie Betty

Ik zou graag reageren op het stukje “vriendschap is een illusie”. Ik kan me hier helemaal in vinden en heb het liedje ook vaak geluisterd. Vriendschap vind ik ook een soort huwelijk. Geven en nemen. Elkaar vertrouwen en steunen in goede en slechte tijden, van beide kanten. 

Maar helaas, hoe vaak zijn we niet teleurgesteld of worden we nog teleurgesteld? Dat vooral vrouwen bekend staan om geroddel achter iemands rug is bekend. Maar mag ik een uitzondering zijn hierin? Ik heb weinig contact met andere mensen omdat ik juist hier niet aan meedoe. 

Dat is dan de ” prijs” die ik ervoor betaal. Maar dat heb ik er wel voor over. Liever geen contact dan alleen maar praten over anderen. Als je iets tegen iemand hebt kun je het beter tegen die persoon zelf zeggen. Is wel zo eerlijk lijkt me.

Gr. Betty

Bron: Email ©Loes Raaphorst 07/2007

Reactie Orsolith

Hoe moet ik dit even netjes zeggen zonder mensen tegen het hoofd te stoten…

Echte vriendschap is GEEN illusie. Het is wel een illusie om er van uit te gaan dat echte vriendschap ontstaat en blijft zonder echt met elkaar in contact te komen. Hier ligt dan volgens mij ook het daadwerkelijke probleem. 
We (mensen an sich) zijn er zo verdraaide goed in om langs elkaar heen te praten of er stilzwijgend van uit te gaan dat “het wel goed zit”, dat de illusie van echte vriendschap ontstaat zonder dat we dat door hebben.

Echte communicatie is zeer moeilijk en (hier en daar) zeer vervelend misschien, maar wel mogelijk. Echte vriendschap is dus zeker ook mogelijk maar dat is iets wat je zeer actief moet ONDERHOUDEN, jij (ik) en de persoon waarmee je een vriendschap OPBOUWT, zullen dat dus ook moeten ONDERKENNEN. 
Meestal zul je denk ik zien dat je dat maar met een beperkt aantal mensen lukt, maar dan WERK je wel toe naar echte vriendschap. Dat geld voor een “gewone vriendschap” maar is zeker denk ik nog veel belangrijker in de relatie met je familie of uiteindelijk een partner waar je je leven mee zou willen delen.

Succes met het maken van echte vrienden!

Om het even op mezelf te betrekken, “Een ezel…”

Orsolith

Bron: Email ©Loes Raaphorst 08/2008

Reactie Juut

Ik vind vriendschap in zo verre een illusie dat er vaak (en ik zeg vaak, dus nietaltijd) wordt gedacht dat vriendschap “elkaar helpen” is en betekent.
niet in mijn woordenboek dus! Ja, het komt erbij kijken, zo doe je dingen voor elkaar, als de een wat nodig heeftblabla, maar ik heb dus een vriendin die altijd wel wat nodig heeft van mij, mijn hulp, mijn geest. zo voelt het. 

En ik heb gewoon eigenlijk het inzicht dat wij té verschillend zijn, te anders.Ze vraagt me nooit hoe ik me voel….ik wel altijd aan haar. ze vraagt me nooit mijn mening…..ik wel altijd aan haar. ze is nietgeïnteresseerd in de rest van de wereld behalve die van haarzelf. 

Ik ga nog niet zo heel erg lang met een andere vrouw om, waar ik me compleet mezelf bij voel, dat heb ik totaal niet bij die andere.illusie is misschien een ietwat groot woord, ik kan wel degelijk op mijn “laatste aanwinst” bouwen, dat voelt goed, maar zoals die andere vriendin van mij….zo is zowatiedereen, naar mijn idee…..

Bron: Email ©Loes Raaphorst 09/2008

Reactie Justin

Vriendschap is “net” als een liefdesrelatie. Geven en nemen en ook reflecteren op jezelf. Sluit wat ik zeg tegen een ander ook aan op wat ik uitdraag in het leven? Kortom.. doe ik wat ik zeg en zeg ik wat ik doe? Ik heb in m’n leven fouten gemaakt waaronder het soms voor zelfsprekend nemen van de mensen om je heen waar je eigenlijk het meeste aan heb gehad. En in de regel maak ik me juist weer te druk om mensen die het juist niet waard zijn. 

Vriendschap bestaat wel, maar het is afhankelijk van je inzet en toewijding. Als je niet bereid bent om het voor een vriend op te nemen of liever het hazenpad kiest als je nodig bent..dan kan je ook verwachten dat jij een keer aan de beurt bent. Want het is niet makkelijk allemaal. Hoe vaak gebeurd het niet dat mensen niet meer normaal met elkaar kunnen doen na een scheiding of een strubbeling in de vriendenkring? 

Keuzes. Het leven draait allemaal om de keuzes die we maken. Voorbeeld: Van de week werd een collega van mij op overduidelijke wijze voor schut gezet door haar leidinggevende. Haar collega’s reageerde geschokt op het moment zelf, maar toen ze er later op terugkwam had opeens iedereen een spontane aanval van Alzheimer. “Ehm..IS dat zo?” Nee hoor, ik heb niets gehoord!” Angst.. Mensen kiezen vaak uit angst en uit zelfbehoud. Twee hele sterke drijfveren. De angst om er alleen voor te komen staan is groot. 

En een overweging om iemand achter te laten die toch al niet zoveel aanhang heeft met het uitzicht op een gunstiger alternatief is dan helaas snel besloten. Want ja..opkomen voor iets waar je in gelooft is niet iets uit films of boeken..nee..het is iets van alledag. Dus gooi je scheur open als je zegt wat je doet en als je doet wat je zegt. Wees er voor je vriend(in) en weet dat als diegene ook een echte vriend(in) IS..dan zal een conflict geen einde maken aan jullie vriendschap. Ware vriendschap begint bij een conflict. Als je zegt wat je doet en als je doet wat je zegt.

Bron: Email ©Loes Raaphorst 08/2010

Reactie Yippie Wu

Vriendschap wordt een illusie wanneer je ergens van uit gaat. In een vriendschap weet je van elkaar wat je kunt verwachten, maar ga er niet van uit dat het ook zo is! Want juist dan kom je bedrogen uit, ook al is hetniet zo, je hart voelt van wel. Ik heb al meer dan 30 jaar een vriendschap, waarvan meer dan 5 jaar zonder contact doorrelatie’s, maar dan nog. Het eerste moment dat we elkaar spraken na zo lange tijd, was het alsof we elkaar gister niet hadden gezien. Zovertrouwd gaan wij met elkaar om. Onze vriendschap is geen illusie, en waarom? Omdat wij niet van elkaar uitgaan!

Bron: Email ©Loes Raaphorst 10/2011