Vrouwe der Beesten

Mythologie

De inwoners van Soemerië, Kreta en de Indus-vallei (India) kenden de godin als Vrouwe der Beesten. Haar naam is vrijwel onbekend, omdat zij werd vereerd voor de komst van het schrift. Ze werd ook de Kosmische Schepster genoemd, de scheppende, vruchtbare, levensgevende kracht. Haar speciale dieren werden vereerd als manifestaties van de godheid zelf. 

Op de afbeelding hierboven is ze zwanger en wordt ze omgeven door zwangere dieren, wat aangeeft dat zij een machtige vruchtbaarheidsfiguur is. Ze wordt meestal weergegeven op een troon met een leeuw naast haar, wat wijst op soevereiniteit en kracht. 

Betekenis

Vrouwe de Beesten stapt langzaam en sereen jouw leven binnen om je te vertellen dat je je moet richten op relaties die je steun geven en die je voeden: met je ongeboren kind, het dier of de dieren in je leven, een geliefde, familie, vrienden en/of collega’s Door je met anderen te vergelijken, ontdek je delen van jezelf die je gewoonlijk niet ziet. Verhoudingen zijn de spiegel waarin je kunt zien wie je werkelijk bent. De heelheid wordt gevoed als je ziet wie je echt bent, als je aanvaardt wat je ziet en probeert te genezen wat om genezing vraagt. 

Zit je in een relatie die veel van je vergt, waarin je eindeloos discussieert, die je het gevoel geeft dat je een ‘vrouw aan de rand van een zenuwinzinking’ bent? Als jullie je er allebei ( of allemaal) voor willen inzetten, bereid zijn taken en verantwoordelijkheden te aanvaarden, dan kan die een goudmijn zijn. Misschien zit je in een verkeerde verhouding, een die altijd maar weer pijn doet zonder verzachtende factoren, of een waarin je partner niet wil discussiëren. 

Dit kan het moment zijn om je krachten te verzamelen, je wonden te likken en verder te gaan. Misschien kan betere communicatie of acceptatie je relatie helpen. Als je overweegt een verhouding te beginnen is dit het moment je open te stellen en eraan te beginnen. Vrouwe der Beesten zegt dat de dans van de relatie de snelste manier is om bewustzijn en persoonlijke kracht te ontwikkelen. Het is heerlijk, pijnlijk, frustrerend, stimulerend, vernietigend en zonder meer de moeite waard. 

Ritueel

Kies een moment waarop jij en je partner, collega, familielid of vriend zonder gestoord te worden samen kunnen zijn. Als de ander er niet bij kan zijn, kun je dit alleen uitvoeren, als een reis. Je hebt iets nodig dat als ‘spreekstok of steen’ * dienst kan doen. Jij en de ander(en) moeten goed weten wat je wilt, zodat jullie die behoefte duidelijk kunnen verwoorden. 

Bij het scheppen van win-win-situaties komen alle partijen samen om over die behoeftes te onderhandelen, zodat iedereen wint. Als een behoefte emoties oproept of als tijden het ritueel bepaalde gevoelend opkomen, moeten die emoties en/of gevoelens eerst worden behandeld voordat een win-win-situatie kan worden bereikt.

Om heilige ruimte te creëren, kun je een volledig ritueel uitvoeren van het oproepen van de elementen/richtingen, wierook branden, je machtsdieren uitnodigen, de godin en god en/of andere spirituele gidsen binnen vragen; je kunt ook de geest van samenwerking en realisering oproepen. Je mag helemaal zelf bepalen wat je doet, maar onthoud dat het voor iedereen geschikt en aanvaardbaar moet zijn. 

Zodra de heilige ruimte is gecreëerd, kunnen jullie het spreekobject door gaan geven. Alle aanwezigen maken hun behoeften kenbaar, en vervolgens maak je een afspraak. Bijvoorbeeld: jij wilt op een donderdagavond rollerskaten en je wilt dat je partner op de kinderen past. Je partner wil op dinsdagavond naar bijeenkomsten van z’n wetenschapsclub en wil dat jij dan op de kinderen past. Je spreekt af dat jij op dinsdagavond op de kinderen past als hij dat op donderdag doet. Dat is een win-win-situatie. 

Er kunnen zich situaties voordoen waarbij je meer moet onderhandleen en misschien wat water bij de wijn moet doen, opdat iedereen tevreden kan zijn. Het is belangrijk dat je lek voorgesteld compromis goed overweegt. Alleen jij kunt beslissen of je water bij de wijn wilt doen en soms kun je dat niet. Het is niet altijd mogelijk een win-win-situatie te creëren. Soms moet jij toegeven, dan weer de ander en soms jullie allebei. Verhoudingen vergen veel gebalanceer. Hoe meer je streeft naar win-win-situaties, des te vaker zul je succes hebben. 

* Een voorwerp dat de sprekers een voor een vasthouden om aan te geven dat het haar of zijn beurt is op te spreken. De overige aanwezigen kunnen dn aandachtig luisteren tot de spreker klaar is. Daarna geeft hij of zij de ‘stok’ door aan de volgende enzovoort, tot iedereen de kans heeft gehad zich te uiten en gehoord te worden.