Vuurgodin – alles is altijd in verandering

Kernwoorden

  • Scheppingskracht
  • Vernietiging
  • Passie
  • Creativiteit

Beschrijving

Op deze kaart is de vuurgodin van Hawaii afgebeeld, Pele Honua Mea, Godin van de heilige aarde en de nieuw gevormde lava. De lava stroomt uit haar haren en gezicht als de eruptie van de vulkaan en stolt langs de vulkaanhellingen van haar heilige lichaam. Op het grootste eiland van de Hawaiiaanse, archipel is een levende vulkaan werkzaam, de Puú oho. Sinds de laatste grote uitbarsting in 1984, stromen voortdurend veranderende lavarivieren van de hoge berghellingen naar de zee. Onderweg stollen de lavastromen aan de buitenkant en blijft het vuur binnenin deze lavatubes of tunnels stromen. Dit is op deze kaart in de haren van de Godin te zien. 

Boodschap

Als deze kaart vandaag aan je verschenen is, dan is dat een sterke aanwijzing voor grote veranderingen. De alchemie van water en vuur, donder en bliksem, zon en regen geeft een scheppende bruisende energie vol creativiteit. Als die krachten elkaar ontmoeten, kunnen prachtige creaties ontstaan, zoals regenbogen. 

Passie – Als de vlam in de pan slaat, laait het vuur van je enthousiasme hoog op. Misschien komt er een verliefdheid. Een liefde die gestadig is geworden, kun je weer nieuw leven inblazen met de kracht van de Vuurgodin. Natuurlijk kan het ook je passie voor het leven zelf versterken. 

Creativiteit – Word creatief, wees de schepper van iets nieuws in je leven. Neem een initiatief dat nieuwe wegen opent. Schrijf een brief of ga iets maken, zoals schilderijen, gedichten of muziek. Je kunt je haar of je kamer een oranje accent geven. Maak eens een gepeperde maaltijd, koop een vurig kledingstuk of een groot boeket rode bloemen. 

Transformatie – Je kunt je aan een vuur branden, de passie kan ook teveel zijn. De Vuurgodin kent haar eigen vuur. Ken jij je eigen vuur? Vuur transformeert, maar is het ook heet en vernietigend. Vulkaanuitbarstingen lijken ook op het uiten van woede. Houd je jouw kwaadheid over kleine dingen steeds binnen, dan komt er een moment dat de druk te groot wordt en je wel uit móet barsten. Dit kan een schok voor je omgeving betekenen. Kijk eens hoe je met je ergernissen omgaat en probeer er eerder over te praten. Soms kan gezonde woede uiteindelijk een positieve verandering teweeg brengen. Vuur reinigt.

Vernietiging – Als je deze kaart getrokken hebt, dan kan dat ook op plotselinge veranderingen wijzen. Het oude, vastgeroeste wordt overspoeld door het nieuwe stromende. Dit kan schokkend zijn. Weet met de wijsheid van deze Godin die een miljoen jaar van scheppingskracht vertegenwoordigt, dat niets hetzelfde blijft. Zelfs nieuwe impulsen die nu gaan stromen, zoals het lavavuur op deze Vuurgodinkaart, gaan na enige tijd weer stollen. De nieuwe impulsen worden een voedingsbodem voor verdere groei. Stromen en verstarren, gloeien en stollen, het hoort allemaal bij de alchemie van je bestaan. 

Alles is altijd in beweging. Accepteer dit met het vertrouwen dat de dolfijnen je kunnen geven. Heb het vertrouwen dat het hart en de liefdeskracht, de bruisende, brandende passie kunnen overstijgen. Liefdeskracht is eeuwig een stabiele factor in alle creatieve en vurige turbulentie die deze kaart met zich mee kan brengen. En vergeet niet om Pele, die grote Vuurgodin te dansen voor de nieuwe impulsen en grote veranderingen die zij kan geven. 

Symbolische betekenis, archetypes en herkenning 

De Vuurgodin – staat voor de grootste scheppingskracht op aarde. Uit de kern van de planeet stroomt het vuur dat onze hele wereld warm houdt. Je eigen scheppingsenergie komt uit je basischakra, daar waar jouw oerkracht zetelt. Ook in je seksualiteit zit een enorme kracht, die je kunt omzetten om creatief te zijn en je eigen werkelijkheid te scheppen. 

De stomende lava – staat voor vernietiging en transformatie. Zij vernietigt met haar vuur bossen en soms dorpen, maar creëert ook hele nieuwe landstreken en zelfs eilanden. Daar ontspruiten de helder groene varens en zuiver witte palmeria of fragipanibloemen uit de zwarte spleten. De regen zorgt voor vruchtbaarheid en watervallen. Alles is steeds in verandering. 

De heilige kruiden – in de haren van Pele zijn Tibladeren, de plant die bij elk heilig altaar in Hawaii gebruikt wordt en waar de offers aan de godin in worden verpakt. De blauwe bloemen behoren tot de Morning Glory, een plant die bij sjamanen helderziendheid teweegbrengt om het ziektebeeld van een patiënt te kunnen zien. Zij kan alleen door ingewijden geprepareerd worden. 

De dolfijnen – staat hier symbool voor vertrouwen. Zij zwemmen naar het lichtende hart van de Vuurgodin zonder angst om zich te branden. 

De oceaan – is de universele geboorteplaats van het rijke leven op aarde. Ook wij werden gedragen door het vruchtwater in de buik van onze moeder. Tropische vissen stromen mee in de getijden van het diepblauwe water. Ook wij kunnen ons laten dragen in de oceaan van het leven, omgeven door koelte en evenwicht. Dan wordt het leven een Zijnservaring. 

De regenboog – Waar water en vuur elkaar in de wolken ontmoeten, ontstaat de regenboog. Daar waar de zon door de regen heenschijnt. In de Scandinavische ‘Edda’ (een wijsheidsboek uit de Oudheid) wordt de regenboog Bifrost genoemd. Het is een brug tussen de dagelijkse wereld en de onzichtbare, geestelijke wereld. Met haar zeven kleuren laat zij de verschillende bewustzijnsfasen zien en een totaalbeeld van de zeven chakra’s. Een regenboog geeft blijdschap en evenwicht. 

De varenknoppen en de witte bloemen – staan voor nieuwe groei en schoonheid. Zoals de varenknop opgerold is in een spiraal, zo kunnen nieuwe mogelijkheden zich vanuit deze knop gaan ontplooien, mits de varen de juiste voedingsbodem en verzorging krijgt. 

De waterval – is een universeel symbool voor reiniging en zuiverheid. In oerculturen op aarde, waarbij mensen nog verbonden zijn met de natuur, komt de waterval in de dromen van de stamleden nog vaak als een heldermakend symbool voor. In onze westerse wereld beginnen mensen nieuwe archetypes of oersymbolen te gebruiken, zoals de wasmachine, het bubbelbad en de douche. Ook deze symbolen kunnen voor reiniging en zuiverheid staan.