Waarom mannen maar één ding tegelijk kunnen…en vrouwen aan één stuk door praten

Op luchtige en humoristische wijze worden de verschillen tussen mannen en vrouwen en de manieren waarop zij zich gedragen door bestsellerauteurs Allan en Barbara Pease, trainers in communicatie, onder de loep genomen. In het begin verzamelden en verzorgden de vrouwen, terwijl de mannen jaagden en beschermden; dit evolutionair biologisch gegeven zorgt er nog steeds voor dat ze de wereld niet op dezelfde manier waarnemen. Zo zijn vrouwen van nature intuïtief en kunnen beter liegen en kunnen mannen zonder moeite de weg naar een afgelegen kroeg vinden, maar nooit iets in de koelkast. Achtereenvolgens gaan de auteurs in op onder meer het functioneren van de linker- en rechterhersenhelft, praten en luisteren, gedrag en gevoelens, en seksualiteit. Dit vlotschreven boek, met voor velen zeer herkenbare situaties, bestaat uit korte, gemakkelijk te verteren stukjes met grappige zwartwit-illustraties.


 Uitgeverij Spectrum 2004 
ISBN: 9027484848 € 9,95 

Met ongelooflijk veel plezier en in één adem heb ik dit boekje uitgelezen. Het is bijna onmogelijk dit in stilte te lezen, want ondanks het generaliseren en het terug komen van clichés is het werkelijk heel herkenbaar allemaal! Het 127 pagina’s tellende boekje is onderverdeeld in 10 hoofdstukken, waarin heel duidelijk wordt gemaakt dat er mannen en vrouwen nu eenmaal verschillend zijn en dat het leven een stuk makkelijker zou worden als beide soorten zich dit voor eens en voor altijd realiseerden. 

Er wordt ook ingegaan op het verschil tussen de beide hersenhelften van vrouwen en van mannen. Uiteraard wordt dit geïllustreerd aan de hand van hele herkenbare situaties. Ook het ruimtelijk inzicht van de man en het ontbreken bij de vrouw komt aan bod. Het verschil qua opvattingen tussen mannen en vrouwen over de kunst van het communiceren wordt heel duidelijk gemaakt. een man kan niet lezen en luisteren tegelijk. Aan de andere kant kan een vrouw vanwege de indeling van haar hersenhelften haar problemen na het werk niet aan de kant zetten, wat voor mannen weer minder problemen oplevert.  

De verschillende opvattingen over gevoelens, liefde, romantiek, huwelijk en seks komen aan bod. Moeder Natuur heeft mannen en vrouwen nu eenmaal heel verschillend gemaakt. Anno 2004 is het modern om jongens en meisjes op dezelfde manier op te voeden, wat als gevolg heeft dat ze na een jaar of 25 op een ochtend naast hun nieuwbakken partner wakker worden en beseffen dat ze totaal verschillend zijn. Door zich bewust te worden van de vele verschillen is het toch mogelijk een bevredigende relatie te onderhouden met de andere sekse en uiteindelijk de verschillen zelfs te gaan waarderen. 

Kortom: dit boekje is het ideale geschenk voor elk jong stel, bij voorkeur als de roze bril nog niet afgezet is 😉

 bol.com Partner