Wales – Ierland – Engeland – vakantie 2017 – Dag 11

1/5 Vandaag schijnt de zon gelukkig weer en hebben we de hele dag de tijd om Dublin goed te bekijken, zonder spetters op de lens of gluren vanonder een paraplu vandaan. Behalve de Ring of Kerry had Lex nog één absolute ‘must do’ op zijn verlanglijstje staan: de bieb van het Trinity College. Hier ligt één van de oudste boeken ter wereld. 

Het Book of Kells is een bijbel die de vier evangeliën van het Nieuwe Testament in het Latijn bevat, samen met andere voorafgaande teksten en tabellen. Het manuscript bevindt zich in de Trinity College Library in Dublin, Ierland. Het boek werd rond het jaar 800 geschreven door Keltische monniken en geldt als een meesterwerk van de westerse kalligrafie. De ongeëvenaarde rijke versiering bestrijkt onder meer tien paginagrote afbeeldingen en pagina’s met levendige hoofdletters met tussen de regels door kleine miniaturen. Het manuscript bevat 340 bladen en is sinds 1953 gebonden in vier delen. De naam van het manuscript komt van de Ierse Abdij van Kells, waar het manuscript eeuwenlang bewaard werd. 

We moeten even in de rij staan, maar al snel mogen we naar binnen (we waren voor de verandering eens vroeg!). We schuifelen tussen de mensen door en komen in een ruimte met een expositie. Er is veel te lezen op allerlei borden aan de wanden, maar eerlijk gezegd is al dat gedoe niet zo heel erg aan ons besteed. We willen de bibliotheek zien! Maar de rij gaat verder en we komen een bijna donkere kamer binnen. Mijn hemel zeg, het lijkt de Tower of London wel, waar de kroonjuwelen liggen! In het midden staat een flinke tafel met glasplaat erop en verlichting erboven. Mensen verdringen zich er om heen en ik krijg het al weer spaans benauwd. Niks voor mij hoor, tussen zoveel mensen in staan in het schemer. Ik heb één blik op het Book of Kells geworpen en ben toen de rij uit gegaan om aan de kant op Lex te wachten… die dus ook al opzij gestapt was. We passen toch wel erg goed bij elkaar. De volgende ruimte krijgt wél onze volledige aandacht….

Wat een boeken!

Een erfenis van de Engelsen; het Trinity College is het oudste en beroemdste opleidingsinstituut van Ierland. Het werd in 1592 gesticht door koningin Elizabeth I, die de Ieren ‘beschaving’ wilde bijbrengen. Je loopt hier in de voetsporen van beroemde schrijvers als Jonathan Swift (auteur van Gulliver’s Reizen), Oscar Wilde, Bram Stoker (die Dracula creëerde) en Samuel Beckett. De opleiding was in die tijd overigens alleen toegankelijk voor protestanten. Tot 1966 verbood de katholieke kerk zijn onderdanen er een opleiding te volgen, op straffe van excommunicatie.

Trinity College fungeert als nationale bibliotheek van Groot-Brittannië en Ierland. Sinds 1801 krijgt het een exemplaar van elk boek dat in de twee landen wordt gepubliceerd. Inmiddels is de collectie gegroeid tot meer dan 3 miljoen boeken. In de hoofdbibliotheek staan er ‘slechts’ 200.000. Het koninklijke wapen van koningin Elizabeth I hangt nog steeds boven de ingang. Deze bibliotheek in Dublin is meer dan 300 jaar oud. De grootste kamer van de Trinity College bibliotheek is maar liefst 65 meter lang. Daarmee is deze bieb de grootste van Ierland. 

Er steken uit verschillende boeken nog bladwijzers. Heel grappig om te zien. 
Sommige boeken vallen van ouderdom bijna uit elkaar.

Best wel een beetje overweldigend moet ik zeggen!

Nog een paar mannen die graag op de foto wilden….

Die trap he… als ik later groot ben wil ik ook zo’n boekenkast!

Ook de ‘campus’ is de moeite waard. 
Wij zijn in ieder geval blij dat we de bibliotheek al gezien hebben, 
want er staat nu een flinke rij!

Zo dat was het Trinity College met de beroemde bibliotheek. Nu eens kijken hoe Dublin er met een zonnetje uit ziet! 
De werkzaamheden zijn nog niet klaar (sinds gisteren) maar het doet toch al heel wat leuker aan vandaag!

Gezellige panden aan de overkant. Ze zijn niet bang voor een beetje kleur… de Ieren!

We waren helaas net te laat voor de rondvaartboot!

Misschien maar goed ook, want er is nog veel meer te zien!

Op de één of andere manier loop ik altijd vóór Lex. Hier voor ons is het Merchant Quarter. 

Het ziet er in ieder geval een stuk gezelliger uit dan gisteren!

Het wordt weer tijd voor koffie met cake… lemon cake!

Een wilde gok…. maar ik denk dat dit het stadhuis van Dublin is 😉

Nog even een stukje de andere kant op…. en dan wil ik de auto weer in!

Ha, daar is tie weer. Deze ‘nachtkluis’ zag ik gisteren al, toen het zo regende. 
Iemand moet dit ding dus regelmatig poetsen want het glimt echt onwijs!

Voor we het vergeten… dit was ons hotel in Dublin! Wij zaten letterlijk op zolder, rechts bovenaan!

Eindelijk de auto weer in. Gisteren hebben we vanwege het slechte weer de Sally Cap overgeslagen 
en ik wilde toch wel heel graag daar door heen rijden.

Maar… ik wist niet dat het zo vreselijk steil zou zijn! Ik sta hier letterlijk nog bij te komen van het stuurwerk!

Ons arme kleine witte wagentje kwam er amper tegenop. Ik heb met 3000 toeren in de 1e versnelling moeten rijden!

Maar… dan heb je ook wel wat! Wat een uitzicht!

Shhhttt… mooi he?

Soms he.. ben ik zó blij dat ik geen kleine kinderen meer bij me heb…. 

Rick had absoluut vlak langs het randje willen lopen…..

Ik heb zelfs Lex bijna bij zijn kraag gepakt!!!

We hebben in ieder geval weer een mooie rit gemaakt. 
Nu terug naar de zolderkamer in Dublin voor onze laatste nacht op Ierse bodem! 
Morgen met de boot weer terug naar hui… Wales!

wordt vervolgd

©Loes Raaphorst 05/2017