Wereldwonderen – De kolos van Rhodos

De kolos van Rhodos bleef slechts 56 jaar intact, wat het kunstwerk tot het minst duurzame van de zeven wereldwonderen maakt. Het holle bronzen standbeeld was 30 meter hoog en werd gebouwd nadat de bewoners van Rhodos hun eiland met succes tegen de Antigoniden hadden verdedigd. 

Om de overwinning te vieren, lieten ze een enorm standbeeld van Helios – hun zonnegod – bouwen dat over een drukke haven moest uitkijken. Hiervoor werd de Rhodiaanse beeldhouwer Chares uit Lindor aangesteld. Het beeld, dat in 282 v. Chr. voltooid was, zou het uiterlijk hebben gehad van het traditioneel Griekse mannelijk naakt met een kroon vol scherpe punten. In 226 v. Chr. brak het beeld zijn knieën als gevolg van een aardbeving. De brokstukken lagen verspreid in de haven. Ptolomeus III van Egypte bood aan de reconstructie te bekostigen, maar de Rhodianen weigerden; ze geloofden dat Helios zelf de ramp had veroorzaakt. 

Rond 700 n. Chr. verzamelden Arabische veroveraars de restanten van het standbeeld om ze als schroot te verkopen in Syrië – aldus de legende. Het materiaal zou vervoerd zijn met 900 kamelen. 

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 04/2006