Wereldwonderen – Mausoleum van Halicarnassus

De graftombe van koning Maussollos bevond zich in de oude stad Halicarnassus, het tegenwoordige Bodrum, in Zuidwest -Turkije aan de Egeïsche Zee. Aan dit wereldwonder is het woord ‘mausoleum’ ontleend. 

Koning Maussollos regeerde van 377 – 353 v. Chr. over het koninkrijk Caria, met Halicarnassus als hoofdstad. Maussollos was een bewonderaar van de Griekse cultuur. Daarom wilde zijn vrouw ’s werelds meest indrukwekkende graftombe voor hem laten bouwen. Het 45 meter hoge complex van gepolijst marmer werd in 350 c. Chr. voltooid. Langs de voet stonden standbeelden. daarboven bevond zich de grafkamer met sarcofaag van wit albast, omgeven door Ionische zuilen. Ook op het piramidevormige dak waren standbeelden geplaatst, en op de top stond een sculptuur van vier paarden die een strijdwagen voorttrokken waarin de koning en zijn koningin gezeten waren. 

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 04/2006