Wereldwonderen – De piramide van Chefren

De piramide van Chefren staat op het plateau van Gizeh in Egypte en is gebouwd als necropolis voor de stad Memphis. De monumentale graftombe is de oudste en grootste van de zeven wereldwonderen en de enige die nog intact is. De piramide is in de 26e eeuw v. Chr. gebouwd door farao Chefren, die regeerde van 2550 – 2566 v. Chr. Ze was 4400 jaar lang het hoogste bouwwerk op aarde – totdat in 1889 de Eiffeltoren werd gebouwd.

De piramide bestaat uit reusachtige blokken kalksteen en graniet, afgewerkt met kalksteen, wat in het zonlicht voor een schitterende gouden glans zorgde. De hoek waarin de zijden van de piramiden staan bedraagt 51 graden en 51 minuten. De zijden zijn bovendien precies op de vier windstreken gericht.

In de piramide bevinden zich drie grafkamers en een aantal gangen en schachten. De koningskamer is de bovenste kamer in het hart van de piramide. De kamers eronder zijn wellicht bedoeld om grafrovers in de war te brengen.

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 04/2006