Wereldwonderen – Het standbeeld van Zeus

Vanaf 776 v. Chr. werden bij Olympia, ongeveer 150 kilometer ten westen van Athene, om de vier jaar de Olympische Spelen gehouden. Ze werden als zo belangrijk gezien dat zelfs oorlogen ervoor opgeschort werden en atleten uit verre landen op reis gingen om de machtige God Zeus eer te kunnen bewijzen.

Volgens historici is in 456 v. Chr. een nieuwe tempel voor Zeus gebouwd. Deze was echter nog niet indrukwekkend genoeg, en daarom kreeg de bekende Atheense beeldhouwer Pheidias opdracht een standbeeld te maken. Het zou zijn meesterwerk worden. De Griekse ontdekkingsreiziger Pausanias vertelt ons dat Zeus niet stond, maar zat, in zijn rechterhand hield hij een victoriefiguur van ivoor en goud, in zijn linkerhand een scepter van verschillende metalen met bovenop een adelaar. De troon was bezet met goud, edelstenen, ebbenhout en ivoor, en op zijn hoofd droeg hij een krans van olijftakken.

In 381 n. Chr. werden de Olympische Spelen verboden en de tempel van Zeus gesloten. Het standbeeld werd naar een paleis in Constantinopel gebracht, waar het in 462 n. Chr. samen met het paleis werd verwoest tijdens een brand.

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 04/2006