Wereldwonderen – De Tempel van Artemis

De tempel van Artemis bevond zich in de oude stad Efeze, een bedrijvige stad nabij het moderne Selcuk in Turkije. Efeze is door de eeuwen heen meermalen opgebouwd en weer vernietigd, maar twee tempels zijn tot wereldwonder uitgeroepen.

Artemis was een vruchtbaarheidsgodin die vaak werd afgebeeld met meerder borsten van middel tot schouders. Rond 550 v. Chr. liet koning Croesus van Lydië een luisterrijke tempel bouwen van 90 meter lang, 45 meter breed en met meer dan 100 stenen zuilen. De tempel, ontworpen door de architect Theodorus trok bezoekers van ver, maar ging in 356 v. Chr. in vlammen op. 

De architect Scopas van Paros kreeg opdracht een nieuwe tempel te bouwen. Het gebouw bestond vrijwel geheel uit marmer, was 80 bij 130 meter en had 127 zuilen van elk 20 meter hoog. Het was twee keer zo groot als het Pantheon en bood plaats aan de meest verfijnde kunstwerken,. De schitterende tempel raakte in onbruik door de verspreiding van het christendom en het verval van de stad. Uiteindelijk werd hij in 262 n. Chr. door de Goten verwoest. In het moeras waar het voormalige Efeze zich bevond, zijn overblijfstelen van de tempels gevonden. 

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 04/2006