Wereldwonderen – De vuurtoren van Pharos

Slechts een van de wereldwonderen had een praktisch doel; de vuurtoren van Pharos, ook wel bekend als de Pharos van Alexandrië. Het bouwwerk had zijn naam te danken aan het oude eiland Pharos, dat schepen tot op 50 kilometer afstand naar de haven van het Egyptische Alexandrië kon loodsen.

Vanwege de verraderlijke situatie voor de scheepvaart werd de bouw van de vuurtoren als noodzakelijk gezien. Ptolomeus I kwam in 290  v. Chr. op het idee. Sostratus uit Knidos werd gekozen als architect voor het project, dat 25 jaar later voltooid was. Het is, afgezien van de piramide van Chefren, het langst bestaande wereldwonder geweest. 

Het bouwwerk was 117 meter hoof en bestond uit drie secties: een doosachtige voet, een achthoekig middenstuk en een cilindrische bovenkant met een open koepel voor het vuur. Boven op de koepel was een beeld van Poseidon geplaatst. Brandstof voor het vuur werd via de holle binnenkant, waar zich een trap naar boven bevond, omhoog getakeld. De Pharos raakte in 365 n. Chr. en 1303 n. Chr. beschadigd en in de vijftiende eeuw was er alleen nog een ruïne over. In 1480 werden de brokstukken geborgen om er vlakbij een fort van te bouwen.

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 04/2006