Yemaya

Mythologie

Yemaya is een Afrikaans-Caribische Santeria-godin van de zee, die veertien orixa’s ofwel geesten baarde. Zij heette oorspronkelijk Ymoja, de West-Afrikaans Yoruba-riviermoeder, maar zij dook ook op in Brazilië, waar ze Iamanja heet. Haar vereerder komen bij het feest ter ere van haar op de zomerzonnewende in het wit gekleed bij haar oevers en laten bootjes met bloemen, kaarsen en geschenken te water. Soms aanvaardt ze de geschenken en gebeden en soms stuurt zij ze terug. Degenen die naar Yemaya komen en zich aan haar overgeven, zien hun problemen oplossen in het water van haar omhelzing.

Betekenis

Als Yemaya je leven binnenzwemt, duidt dat op een tijd voor overgave. Tors je meer met je mee dan je op een prettige manier aankunt? Denk je dat je het allemaal alleen moet doen? Ben je op een muur gestuit en denk je dat je alleen door erdoorheen te breken aan de andere kant kunt komen? Overgeven betekent niet opgeven; je geeft iets over, vraagt om hulp zodat je kunt doen wat je wilt doen. 

Je heelheid wordt gevoed als je inziet dat je sommige situaties alleen kunt overwinnen als je je overgeeft aan en openstelt voor iets groters. Overgeven is een daad van openstellen en vertrouwen. Als we ons openstellen en vertrouwen hebben, laten we godinnenenergie met ons samenwerken om te bereiken wat we nodig hebben.

Ritueel

Je kunt dit ritueel uitvoeren op de zee of een ander water, of je kunt het als een imaginaire reis uitvoeren. Bereid je voor door te centeren (zie Tara). Haal diep adem en verplaats je bewustzijn naar je baarmoeder. Adem in en uit door je vulva. Als je klaar bent, ga je langzaam en eerbiedig het water in en roep je Yemaya. Zoek een plaatsje waar je veilig en prettig op je rug kunt drijven.  Voel hoe Yemaya je omringt en steunt. Geef je over aan haar omhelzing.

Je kunt de volledige omhelzing van Yemaya ervaren door je fysiek aan haar over te geven of je kunt een aspect van je leven waarin je hulp nodig hebt aan Yemaya overgeven. Heb je hulp nodig bij je geldzaken of je liefdesleven of het zoeken naar werk of een huis? Terwijl het water over je lichaam stroomt, terwijl je drijft, spoelt Yemaya alle last van je af. 

Laat haar haar gang gaan. Geef je lasten gewillig aan haar over. Zie of voel hoe je ze opgelucht aan haar overgeeft met de zekerheid dat ervoor gezorgd wordt. Lat je gaan in de oneindigheid van de zee. Als je klaar bent om terug te keren, bedank je Yemaya voor het samenzijn. Ga dan terug naar het strand, met een lichter, levendiger en helder gevoel. Welkom thuis!