Zelfkennis – Marsman of Maanvrouw – een stukje uit de praktijk

 

In mijn praktijk behandel ik uitsluitend vrouwen. Nog niet zo lang geleden verzuchtte een cliënte:  “het is altijd zo grappig bij mij… het gaat een tijdje heel goed (en dat ging het ook echt) en dan opeens gaat het weer even berg afwaarts, dat heb ik nou altijd?”

 

Dit hebben heel veel, zo niet de meeste vrouwen. Zonder nu meteen het risico te willen lopen dat men mij helemaal als een zweverige muts gaat zien, vrouwen zijn écht verbonden met de maan. En zoals de maan dus eb en vloed beïnvloedt, hebben vrouwen ook min of meer last van golfbewegingen. 

 

Je zit óf op die opkomende golf, vol met kracht en power, of je ligt op die terugtrekkende golf, waarin je bij elke beweging minder energie krijgt. Hoe vrouwelijker een vrouw is, des te meer last ze daarvan heeft. Er wordt ook niet voor niets gezegd: pas op het is volle maan…. Heel veel mensen merken daar ook het één en ander van. 

Dus nu de vraag.. heb ik dat nou altijd? 

Ja, zolang je het niet onderkent, zul je daar last van blijven houden. In ieder geval tot je menopauze 😉 Als je jezelf heel goed kent, en dus aanvoelt dat het gewoon even tijd is om rustiger aan te doen, dan zul je er minder last van hebben. Het zal nooit helemaal weggaan, maar dan kun je er wel beter mee omgaan.

Als je dus op die ’terugtrekkende golf’ ligt, en je probeert je daartegen te verzetten, dan ‘zwem je tegen de stroom in’ … en dat lukt toch niet! Laat je gewoon even meedrijven, en je zult zien dat je dan wel komt waar je wilt zijn. 

Het gaat echt over zelfkennis, en daarmee om leren gaan. Weten wanneer je wel, en wanneer je niet kunt pieken. Topsporters kennen dit probleem ook!!! Die werken ook naar een piekmoment toe, maar wij ‘gewone’ vrouwen denken dat we altijd en overal de beste moeten zijn, niets mogen mankeren, nergens last van mogen hebben en vooral niet mogen klagen.  ]]> 

©Loes Raaphorst 09/2009