Zeven stappen naar vrijheid

Hoe vrij ben ?

De eerste stap is herkennen dat je gevangen zit in zich eindeloos herhalende gedachtepatronen, emotionele reacties, lichamelijke blokkades, machteloosheid en afgeslotenheid. er ontstaat een vermoeden dat het leven oneindig veel meer mogelijkheden biedt voor een ongekende creativiteit, intensiteit en vrijheid.

Hoe beperk je jezelf?

In plaats van je vrouw, man, baas, kinderen, de maatschappij, of God de schuld te geven, onderzoek je meedogenloost hoe je jezelf innerlijk en uiterlijk beperkt. Observeer jezelf en maak een volledige lijst van alle manier waarop je jezelf beperkt, zonder iets weg te laten.

Hoe zit je klem in het verleden?

Wat zijn de gaten uit het verleden? Wat zijn oude angsten, ongeuite woede, haat, verdriet? Wat is je aangedaan? Wat heb je gemist aan intimiteit, liefde, steun, veiligheid? wat waren traumatische ervaringen? dit is het gebied van de psychotherapie. Als er ernstige gaten zijn, zoals extreem gemis, angsten of bedreiging, is het belangrijk die eerst (in therapie) te dichten, anders zullen die je altijd weer naar beneden trekken en blijf je negatieve patronen herhalen. Zo verkrijg je een psychologische vrijheid.

Hoe zet je jezelf klem in het heden?

Hoe zet je jezelf nog steeds klem door ongezonde relaties aan te gaan, werk te doen wat je niet leuk vindt, een rol te spelen waardoor je jezelf niet kunt zijn (bijvoorbeeld seksualiteit in te zetten terwijl je op zoek bent naar intimiteit). wat kun je daaraan veranderen? Dit is een begin van een wijder bewustwordingsproces.

Ontspan ontspan, alert alert

Hoe kun je zo totaal mogelijk leven in de nabijheid van wat zich aandient? Meditatie en vormen van lichaamswerk zoals Tibetaanse yoga helpen je om meer bewust te zijn in het heden, blokkades lost te laten, te ontspannen, alert te zijn op wat jij ervaart, voelt en doet. Dan kun je meer direct reageren op wat gebeurt en blijft niets meer onaf.

Innerlijke kracht en wezenlijke verlangens

Wanneer je je meer bewust wordt van alles wat zich in jou zelf en in de relatie met anderen afspeelt, kun j in contact komen met je eigen innerlijk kracht om van daaruit te gaan leven. Je voelt wat voor jou wezenlijk belangrijk is, wat je verlangt en wilt, en hoe je dat kunt verwezenlijken. Er ontstaat een innerlijke vrijheid waardoor je elk moment elke kant uit kunt.

Ultieme vrijheid

De directheid van leven maakt onontkoombaar duidelijk dat elk moment het laatste kan zijn. Wanneer je oog in oog durft te staan met deze basale angst, vallen alle andere belemmeringen weg en wordt elk moment groots en intens. Je ontwikkelt een helder kwaliteit van gewaarzijn en geen gevoel van volmaakt vrijheid dat altijd aanwezig is, wat er ook gebeurt. Dat is de ware betekenis van de woorden Bevrijding, Verlichting of eenwording met God. Dat is Ultieme Vrijheid

Een lijstje VALSE verwachtingen:

Ik zou vrijer zijn als…

  • de uiterlijke omstandigheden ideaal waren

Altijd zijn er uiterlijke omstandigheden en zelden geven die je alle vrijheid. Dat is gewoon ene feit dat je niet kunt afdoen als louter illusie. Het is niet voor niets dat veel beroemde heiligen gewone verantwoordelijkheden hui hun leven banden. Hoe zou de Boeddha het hebben gedaan met twee pubers die elkaar steeds in de haren vlogen? Of de heilige maagd Maria als bijstandmoeder? Bagatelliseer de beperkende invloed van je omstandigheden niet. Misschien kun je ze ooit veranderen, maar ze zijn nu zoals ze zijn. Maar behalve de muur van je uiterlijke omstandigheden, is er ook jouw innerlijke muur, die je zelf hebt opgetrokken als reactie op die omstandigheden. Kun je hierin ruimte creëren?

  • ik het leven in de hand zou hebben

Omdat het leven onvoorspelbaar is, blijft het chaos. Natuurlijk kun je het een en ander plannen of organiseren, maar je hebt het nooit helemaal in de hand. Juist die verwarring is ook vrijheid. Vrijheid is dat iets niet volgens een vast patroon hoeft te verlopen. Een zeker chaos is nodig om te kunnen leven. Jong zijn is verwarrend, je eerste kus is verwarrend. een baan is verwarrend. Vader of moeder worden is verwarrend. Een relatie is verwarrend. Ouder worden is verwarend, dood gaan ook. Ontspanning kan eigenlijk alleen maar ontstaan door een dieper inzicht waarin we die verwarring aanvaarden. Waarin we groei en verval, oneindigheid en vergankelijkheid, schepping en vernietiging ervaren als bewegingen die tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn.

  • ik mijn eigen emoties of ego te boven zou komen

Wat je ook onderneemt voor je eigen ontwikkeling – het lezen van een spiritueel boek, het volgen van ene therapie of een meditatiecursus – het is alsof je jezelf in de wasmachine stopt, een programma uitkiest en op start drukt. Soms, maar lang niet altijd, kom je er dan schoner uit. Maar zodra je het gewone leven weer ingaat, word je onvermijdelijk weer vies. Dat is vervelend, maar het is gewoon zo. Wie zich probeert daaraan te onttrekken zal snel merken dat hij zich boven de werkelijkheid gaat plaatsen en geen werkelijk contact meer maakt met de wereld om zich heen.

  • ik minder vast zat aan die ander

We denken dat vrijheid betekent dat je je niet aan anderen verbindt, maar in werkelijkheid ben je dan ook niet echt trouw aan jezelf. Werkelijk voor iemand anders gaan maakt je kwetsbaar, maar dat is iets heel anders dan onvrij. Door geen oprechte relatie aan te gaan, sluit je jezelf eigenlijk al bij voorbaat op. Vanuit de verbinding met jezelf kun je de verbinding met de ander aangaan, en de verbinding met de ander kan je helpen verbinding met jezelf te leggen. Maar meestal moet je met jezelf beginnen. En dan kom je onherroepelijk in aanraking met je eigen geschiedenis.

 

 ]]>

Bron: Robert Hartzema Happinez ©Loes Raaphorst 11/2007