Zielenreis – de sluier wordt opgelicht

Kernwoorden

  • Belofte
  • Ontvankelijkheid
  • Hoop
  • Zichtbaar worden

Beschrijving

Op deze kaart is een hand te zien waarin een kleine embryo nog geborgen ligt. Het is als de belofte voor iets dat komen gaat. Een vlinder die op een engel lijkt, licht een sluiter op die over het embryo heen lag. De essentie of het zielsaspect dat aan het begin van alle dingen ligt, gaat hier zichtbaar worden. 

De hand rijst op uit het water, een scheppende kracht op onze planeet. Blauwe en groene vormen cirkelen om de hand heen als de groeikrachten die in het landschap tot uiting komen. Een bomenrij langs een weg die naar de horizon verdwijnt geeft de weg aan die de nieuwe mens zal gaan. De eenhoorn is als het zielsaspect dat door alle levens heen met ons meereist. 

Boodschap 

Deze kaart kan een teken van zegen aangeven. Open je voor de kiem die zich ontvouwt uit de oneindige stroom van universele levenskracht. De indianen noemen dit ‘The Force that moves through all things’ dat wil zeggen: de kracht die door alles heen stroomt. Dit is de eerste kaart van het Sjamaans Spiegel Orakel. De reis van de ziel vormt een rode draad in alle kaarten. 

Belofte – Deze kaart geeft de belofte van een nieuwe richting. Een levenspad dat jij niet uitsluitend met je wilskracht uit kunt stippelen. Een engel, geestelijke helper of lichtwezen zal jou aanwijzingen geven. De indianen of andere Sjamaans levende volken noemen zo’n helpend kanaal van geestelijke kracht bijvoorbeeld een Spirit Helper of een Totemdier. Misschien komt er hulp in je dromen of in een gebeurtenis overdag. Luister met je intuïtie en kijk goed om je heen. Zelfs de buizerd langs de snelweg kan jou een teken geven. 

Ontvankelijkheid – Het je ooit geprobeerd om te ontdekken van jouw zielsaspect voor jou betekent? Je zou in meditatie, stilte of gebed de wens kunnen uitspreken om je ziel beter te leren kennen. Er zijn zoveel woorden die de ziel benadrukken, zoals zielsgelukkig, zielsveel en zielsverwantschap. In alle religies geeft men aan dat de ziel een leidraad in ons leven kan zijn. Deze leidraad wordt ons heel subtiel aangereikt. Word ontvankelijke voor de wegwijzers, de voortekenen en boodschappen die je vanuit het zielsniveau krijgt en let op de kleine dingen. Er is beslist iets in jou dat de juiste weg weet. Leer hiernaar luisteren. 

Hoop – Weten dat er een zielsaspect is, kan hoop en steun geven in een situatie die moeilijk voor je is. Soms lijkt het alsof alles mis gaat, je krijgt het gevoel dat niets stroomt in je leven. Misschien moet je elk dingetje bevechten. Dit kan een aanwijzing zijn dat je jouw specifieke levenspad niet bewandelt. Toch is er soms een uitdaging nodig om ons wakker te schudden. Schokkende gebeurtenissen die eerder catastrofaal lijken dan een zegen, brengen ons soms terug op het pad van onze zielenreis. Het voordeel van elke crisis, groot of klein, is het nieuwe dat daarna ontstaat. Dat is de hoop die je in je hart kunt dragen. 

Zichtbaar worden – Als je deze kaart getrokken hebt, dan kan het zijn dat je ontvankelijk gaat worden voor aanwijzingen die de weg van jouw zielsaspect laten zien. Dit kan zowel positief als negatief uitwerken. Je zult eerder de nuances gaan waarnemen, wanneer jijzelf of iemand anders iets onderneemt dat niet klopt. Je zielsaspect is als een verfijnd innerlijk instrument dat weet of jij de goede reis geboekt hebt. Wanneer je je openstelt, zul je geholpen worden. Het onzichtbare zal zichtbaar worden. 

Symbolische betekenis, archetypes en herkenning

De hand – In het boeddhisme is de hand van Boeddha het symbool van bescherming en ontvankelijkheid. In het christendom staat de hand van God voor de goddelijke kracht en ook voor bescherming. 

Het embryo – Dit is in veel culturen een sterk symbool voor het centrum waar vanuit de schepping begon. Net als het ei, is het embryo of de kiem een symbool van opstanding en hoop. 

De vlinder – die op de afbeelding een engelfiguur in zich draagt, is in het christendom van een aardse rups in een bijna etherische vorm die op lichte vleugels door de lucht gedragen wordt. Door de eeuwen heen is de vlinder in veel culturen het symbool van transformatie, van wederopstanding en van de ziel geworden. Voor Maori’s van Nieuw-Zeeland is de vlinder het symbool van de ziel; dit as ook zo bij de oude Grieken, waar hij voor de ziel en de psyche staat. In China stond het transformatieproces van rups nar pop en van daaruit naar vlinder ook voor onsterfelijkheid, vrijheid en vreugde. 

De eenhoorn – staat op deze kaart wederom voor het zielsaspect dat door alle leven met ons meereist. Met de gedraaide hoorn stoot de eenhoorn door naar de waarheid, door alle illusies heen, om de essentie gewaar te worden. De eenhoorn is op reis, het is de reis van de ziel. 

De pauwenveer – en ook de groenblauwe banen die rond de hand cirkelen, staan hier voor de groeikrachten die in het landschap tot uiting komen. De pauwenveer staat ook voor het koninklijke; de kroon die het embryo op het hoofd draagt als teken van het goddelijke aspect in de mens.