Zuidenwind – zwanen zijn trouw aan elkaar

Kernwoorden

  • Volharding
  • Bescherming
  • Zorgvuldigheid
  • Trouw

Beschrijving

Op deze kaart is een zwaan te zien die op haar nest zit te broeden. Zij kijkt onder haar veren of de eieren veilig zijn. Haar partner strijkt neer met veel geruis van vleugles en opspattend water. Hij komt haar na een lange hete middag aflossen. Zwanen zijn trouw aan elkaar. Zij zorgen samen voor de eieren en voor de jongen. De voorjaarsdag is stralend, met zonnestralen en bloesems. Links vooraan zijn de kopjes van de kleine bosanemoon te zien die wiegen in de wind. De gele dotterbloem rechts op de voorgrond reikt met een open hart naar de zon. De klimop vormt een omlijsting. 

Boodschap

Volharding – Heb je deze kaart getrokken, dan kan dat aangeven dat je ergens voor moet zorgen. Er hoort ook zorgvuldige volharding bij dat zorgen. Het gaat hier over volhouden en samenspel. Toch hoeft dit zorgdragen niet te zwaar te zijn, mits je op tijd wordt afgelost. Deze zorg met een ander delen, staat centraal in deze kaart. Misschien sta je op het punt kinderen op te voeden of een nieuwe taak op je te nemen voor een langere periode. Maak dan goede afspraken over de verantwoordelijkheid. 

Zorgvuldigheid – Deze kaart kan je vertrouwen geven in de kracht van het voorjaar en in de schoonheid. Er is veel energie potentieel aanwezig. De grote stammen van de bomen, de bloesemboom en de zonnestralen staan voor het uitbotten, de knoppen zijn al open. De zwanen laten zorgvuldigheid en volharding zien en ook agressie, samenwerking en trouw. 

Agressie en bescherming – Een zwaan kan ook agressief worden en zijn territorium of nest goed verdedigen. Misschien zul jij in deze tijd je eigen gezonde agressiviteit ontdekken en dat wat jou bezighoudt fel gaan verdedigen. Voel dat het goed kan zijn om voor jezelf op te komen. Gebruik de kracht van de zwaan wanneer dat nodig is en bescherm jezelf. 

Kwetsbaarheid en kracht – De kleine witte anemonen vertellen iets over kwetsbaarheid en tederheid. Toch kunnen zij in een hagelbui meebuigen met de wind, om zich daarna weer op te richten. Ook de dotterbloem is sterk, de gouden bloemen groeien uit de modder aan de waterkant en kunnen een overstroming doorstaan. De klimop staat voor eeuwigheid. Zij blijft altijd groen, winter en zomer, en groeit altijd door.

Beproeving – Wanneer je lang voor iets gaat zorgdragen, zoals wanneer je kinderen hebt gekregen, dan kunnen er ook zware tijden zijn. Kijk dan naar de bloemen en zwanen op deze kaart en weet dat zij ook de stormen en hagelbuien trotseren. Toch blijft de natuur steeds doorgroeien. Daarna komt er een zonnige periode, zoals op deze kaart, en alles herstelt zich. Dit is ook de boodschap van de kaart. Houd vol, wees trouw aan je doel, aan je kinderen of je onderneming en je leven zal rijk zijn. Ook jij zult steeds blijven doorgroeien.

Symbolische betekenis, archetypes en herkenning 

Nest – De zwaan die op haar nest zit en over haar eieren waakt, staat hier voor bescherming en volharding. Zij en haar partner hebben een lange taak gekozen. Zij moeten zorgen dat de eieren warm blijven, regelmatig omgerold worden en beschermd zijn tegen vossen, ratten en wezels. Oplettendheid en een gezonde dosis agressiviteit zijn hierbij belangrijk. Het nest waar de jongen in opgroeien, moet van goede kwaliteit zijn. Dit is bij mensen ook zo. Zijn de jongen klein, dan zullen de zwanen hen tot het uiterste verdedigen en zich helemaal geven. Als de eieren uitkomen, is er de verantwoordelijke taak van het grootbrengen van de jongen. Dit vraagt uithoudingsvermogen en trouw. 

Eieren – In de mythologie staat het kosmische ei voor het grote levensprincipe, de kern van de hele schepping. Overal op de wereld heeft het ei een heilige betekenis als het potentieel dat vooraf gaat aan de dingen. Bij veel culturen wordt de zon als een gouden ei afgebeeld. Boeren ploegden in het voorjaar symbolisch over een ei heen. In de alchemistische traditie uit het middeleeuwse Europa groeit uit het ei de witte bloem voor het metaalzilver, een rode bloem voor het metaalgoud en een blauwe bloem voor wijsheid. Door de eischaal heen breken is bij de boeddhisten het symbool van een tweede geboorte, je gaat vanuit onwetendheid op weg naar inzicht en verlichting. Bij de Kelten met hun Druïdenwijsheid zien we slangen afgebeeld met een ei in hun bek als het symbool voor eeuwigheid en vernieuwing. 

Zwaan – Op deze afbeelding staan de zwanen symbool voor trouw, liefde, zuiverheid en de geweldige magie van het voorjaar. In Keltische sprookjes zijn zwanen boodschappers van de goeden of betoverde prinsen. Zij dragen dan gouden of zilveren kettingen om hun nek. Goud van de zon en zilver van de maan. In de Hindoemythologie uit India staan de zwanen met hun magische muziek die door de vleugels wordt gemaakt, voor het inademen en uitademen van de heilige levensadem. Brahma berijdt soms een bijzondere zwaan, de Hamsa, die ooit het kosmische ei baarde, de Paramahamsa. De zwaan staat in die vorm voor het hogere zelf.  

De wilde anemonen – In Griekenland zijn anemonen verbonden met de Godheid Adonis, die het hart van Aphrodite, de Liefdesgodin, veroverd had. Toen Adonis om het leven kwam, liet deze Godin de eerste anemoon opbloeien waar zijn bloed gevloeid had. De kleine witte bloemen op de afbeelding symboliseren hier de zuiverheid en onschuld. Zij zijn als de kwetsbaren kwaliteit van de kindertijd, het begin van het leven. Toch zijn zij ondanks hun fragiele uiterlijk ontzettend sterk. Zij zijn één van de vroegste lentebloemen na het sneeuwklokje en vormen prachtige witte tapijten in de vochtige loofbossen van Europa en op onze landgoederen. Hagel en storm doorstaan zij met hangende kopjes om zich daarna weer vrolijk op te richten en wijd open omhoog te kijken naar de prille zon. Zij stellen hun hartjes zo ontroerend open, dat zij het ware symbool voor onschuld zijn. 

Klimop – heet in het Oud-Keltisch gort. De klimop staat hier voor de eeuwigheid, voor het altijd groene. Zij groeit altijd door, in zomer en winter. Zij vormt met haar wirwar van uitlopers een labyrint dat symbool staat voor het pad waar de ziel reist door de eeuwigheid. De klimop probeert voedsel te zoeken terwijl zij naar buiten cirkelt. Haar naar binnen cirkelende kracht is als de zoekende Theseus uit de Griekse mythologie. Hij volgde de draad naar binnen, het labyrint in, één van de symbolen om het geheime centrum van je eigen wezen te verkennen. 

De dotterbloem – is als het vruchtbare in het ei, de dooier. Zij groeit op de grens van land en water, die symbool staan voor materie en gevoel. De dotterbloem verbindt hen in zichzelf. In het Engels heten dotterbloemen kingcups, terwijl de boterbloem er buttercup wordt genoemd. De ‘cup’ staat hier voor kelk of schaaltje. Dit is in wezen het oervrouwelijke symbool van ontvangen. De dotterbloem ontvangt het gouden zonlicht dat in alle pracht weerspiegelt. In de taoïstische symboliek uit het oude China staat de Gouden Bloem voor de kristallisatie van het gouden licht. Er is geen enkele voorjaarsbloem die dit beter kan dan de dotterbloem met haar kelkjes vol vloeibaar licht. 

De heldere kleur blauw – staat in de Chinese oudheid symbool voor de azuurblauwe draak van het Oosten en van het voorjaar. Bij de indianen is de kleur helderblauw verbonden met de goden van de lucht en van vrede. De halfedelsteen turkoois, die de indianen in veel van hun zilveren sieraden dragen, staat altijd symbool voor de hemelse energie, vaak gecombineerd met bloedkoraal als symbool van moeder aarde. In het christendom is blauw ook de kleur van waarheid, geloof en trouw. Hier sluit dat aan bij de trouw van de zwanen aan elkaar. 

De kleur groen – staat hier voor het nieuwe leven in het voorjaar, voor het uitbotten van de knoppen en de geweldige impuls die hiermee gepaard gaat. Groen in de schilderkunst ontstaat uit de verbinding van twee kleuren, namelijk het koele blauw van het water en het gele warmen licht van de zon. Op deze wijze worden hemel en aarde niet met elkaar verbonden. Groen is ook de kleur van het hartchakra, verbonden met de adem van de longen, met liefde en vrijheid, zoals de zwanen met elkaar verbonden zijn en met hun geweldige vleugels de lucht bezitten.