Zuiverings of Reinigingsperiode – na een Reiki I Inwijding

Over het algemeen houdt men een periode aan van 21 dagen: 3 dagen per chakra dus. Dit is overigens lang niet bij iedereen zo, maar het is wel handig om er toch rekening mee te houden. Het is immers nooit goed om een reactie van het lichaam, of de geest, te onderdrukken; zowel lichamelijk, emotioneel als mentaal kunnen er flinke reacties plaatsvinden. Bij een inwijding worden er eventuele blokkades in lichaam en geest doorbroken met alle gevolgen van dien.

Laten we dit fenomeen eens nader bekijken te beginnen bij het 1e chakra, het perineum, Muladhara of wortelchakra genaamd. Een reactie zou kunnen zijn dat je tijdelijk even last krijgt van een veranderende stoelgang. De ontlasting kan van kleur, geur en samenstelling anders zijn dan ‘normaal’, ondanks dat je misschien niet anders eet dan normaal. 

Het 2e chakra, sacraal chakra, Svadhisthana of seksueel chakra genaamd, kan ook veranderingen ondergaan. Het zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren dat er een verandering in je seksuele beleving gaat plaatsvinden. Eventuele problemen op dit gebied zouden ineens aan de oppervlakte kunnen komen, misschien als gevolg van iets uit je verleden, of je hebt ineens ‘meer zin’ dan je gewend bent van jezelf.

Het 3e chakra, zonnevlecht, Manipura of solar plexus genaamd kan ook beïnvloed worden door de inwijding. Hier ontstaan je gevoelens; het kan dus gebeuren dat je gedurende enkele dagen erg emotioneel zult zijn. Misschien moet je zelfs regelmatig huilen om niets. Dit gaat echt weer over, maar het is wel belangrijk hier gewoon even aan toe te geven. Blijkbaar zaten er toch nog onverwerkte emoties in de weg die er nu dankzij Reiki toch uitkomen. Lichamelijk kun je ook wat last van de maag ondervinden, maar ook dit is van tijdelijke aard. 

Gaan we weer een stukje naar boven, dan komen we bij het 4e chakra, Anahata of hartchakra. Veel mensen ervaren kort na de inwijding een soort ‘verliefdheid op de mensheid’ in z’n algemeen. Ineens is iedereen lief en aardig. Hierdoor kan het gebeuren dat je zelfs jouw vijanden, mensen die je eigenlijk helemaal niet aardig vindt, gaat vergeven voor wat ze je misschien ooit aangedaan hebben. Dit is een heel belangrijk proces, omdat het kan bijdragen aan een stukje healing op spiritueel niveau. Toch kan het wel weer voor een paar moeilijke dagen zorgen, want misschien moet je wel heel veel mensen ‘vergeven’ en dus een heleboel oud zeer een plekje gaan geven. 

Het 5e chakra, Vishuddha of keelchakra staat onder andere voor de communicatie. Het ligt dus ook voor de hand dat het zou kunnen gebeuren dat je mondiger gaat worden. Je beter kunt gaan uiten en dus voor jezelf op gaat komen. Wat je vroeger misschien alleen maar dácht, ga je ineens ook echt zeggen. Dit kan natuurlijk voor de nodige problemen zorgen, bij mensen die dit niet van jou gewend zijn. Men denkt dat vaak dat jij veranderd bent door Reiki, terwijl je in wezen gewoon dezelfde bent, alleen durf je nu te zeggen wat je denkt. Dit kan heel bevrijdend werken voor jezelf, maar nogmaals, soms best confronterend voor een ander zijn. Lichamelijk kun je ook tijdelijk wat last van je schouders, je nek, of je stem hebben: de bewuste kikker in de keel hebben bijvoorbeeld. 

Het 6e chakra, Ajna, derde oog of voorhoofdchakra staat voor inzicht in jezelf. Het is heel goed mogelijk dat je ineens besef krijgt van je minder leuke kanten. Als gevolg hiervan zou je dus tijdelijk met een soort schuldgevoel te maken krijgen. Behalve dat je dus je vijanden moest vergeven, is het nu ook tijd geworden jezelf te vergeven, voor zover dat nodig is. Het kan heel confronterend zijn, dat je juist na je Reiki inwijding gaat beseffen dat je dus helemaal niet zo perfect was als dat je misschien altijd dacht. Dit is helemaal niet erg, want net als alle voorgaande reacties, is dit allemaal tijdelijk en gaat het vanzelf weer over. 

Mits je het allemaal over je heen laat komen. Verzetten heeft geen zin, vroeg of laat krijg je er toch mee te maken. Mijn advies is dan ook, laat het maar meteen allemaal gebeuren, zodat je alles een plekje kunt geven en Reiki echt een onderdeel van je lichaam, geest, ziel en leven kunt laten worden. Drink gedurende deze periode in ieder geval voldoende water en wees een beetje extra lief voor jezelf. Leer te luisteren naar je lichaam en wat nog belangrijker is, handel er ook naar!

Succes!

©Loes Raaphorst < 2005