Ruim 20 jaar geleden kreeg ik officieel de diagnose ‘Fibromyalgie’. De reumatologe was heel vriendelijk en toonde veel medeleven, maar ze zei heel eerlijk: ik kan vrijwel niets voor je doen Loes!

Natuurlijk kreeg ik een recept met pijnstillers mee. Er werd een afspraak gemaakt met een verpleegkundige over bewegingstips en van de praktijkondersteuning kreeg ik tips ‘er’ mee om te leren gaan en ‘er’ mee te leren leven (ik ben zelfs gestopt met werken).

Ik ga hier niet uitleggen wat Fibromaylgie is; dat is niet nodig, het Internet staat er vol mee. Ik ga ook niet vertellen wat ik allemaal geprobeerd heb, want geloof me, daar wordt niemand vrolijk van.

Maar ik wil wél iedereen laten weten dat ik nu iets gevonden heb wat MIJ helpt! Het is geen wondermiddel, Fibro kan niet genezen worden, ook al willen heel veel artikelen je dat laten geloven (en het kost altijd handen vol met geld!!!).

Per ’toeval’ kwam ik in contact met een vrouw met een eigen massage praktijk. Nu zullen heel veel mensen denken, oh lekker, een massage daar knap ik altijd van op. Nou, mensen met fibromyalgie denken alleen maar: auwwww… alleen kijken, niet aankomen a.u.b.

Mijn huid doet altijd pijn, mijn spieren zijn altijd verzuurd en de lichtste aanraking voel ik na een half uur nog nagloeien, dus masseren is niets voor mij. Maar Els, zo heet deze lieverd, vertelde het één en ander wat zij in haar praktijk had meegemaakt en mijn interesse was gewekt.

Els is namelijk gediplomeerd MLD masseuse. Manuele Lymfe Drainage, om het even te verduidelijken. Nu heb ik van van alles en nog wat last, maar ik hou géén vocht vast (mijn omvang heeft met iets anders te maken). Dus je zou denken, dat heeft dus geen zin.

Ik heb mij door Els over laten halen een keer een behandeling te proberen. Maar, Els heeft mij van te voren moeten beloven dat ik aan mocht geven hoe ‘hard’ ze mij aan zou pakken.

En nee, ik ben niet kleinzerig, ik heb 3 kinderen gebaard zonder een kik te geven, dus ik kan echt wel tegen een stootje, maar zo veel pijn kan Fibro dus doen. Ik zeg wel eens voor de grap: ik ben een hele beurse appel en je moet er niet in knijpen, want dan wordt het een zooitje.

Els ‘opent’ eerst de lymfebanen en gaat dan heel rustig alle ledematen behandelen. Natuurlijk lig je onder een warme handdoek, dus je kunt je ont-spannen. Nou ja, proberen te ont-spannen, want dat is op zich al een hele kunst voor Fibro-patienten.

Na een uur (ruim, want ik moest toch af en toe vragen of het iets zachter mocht) was het klaar en kon ik naar huis. Nee, de pijn was niet ineens weg, maar ik voelde me wel iets lichter.

De ‘massage grepen’ bij MLD zorgen voor een afvoer van overtollig en vastzittend lymfe vocht. Dat is iets wat altijd nog een tijdje ná werkt. Ik merkte in de loop van de dag dat ik me toch iets makkelijker bewoog.

Ik ben toen na een week weer gegaan en de reactie van mijn lichaam was hetzelfde: ik voelde me lichter en bewoog makkelijker en ik merkte dat ik die extra paracetamol halverwege de dag niet nodig had.

Kortom: ik kom nu 3x per 2 maanden bij Els en ik heb er werkelijk baat bij. Ik ben van standaard 3x dgs diclofenac met regelmatig extra paracetamol naar 2x dgs diclofenac gegaan en heb vrijwel geen extra paracetamol meer nodig.

Soms, als ik over mijn grenzen heen ga (herkenbaar voor mensen met deze aandoening) heb ik wel weer even een ‘fibro-attack’, maar dan mag ik Els altijd even appen, mailen of bellen met de vraag of ze tussendoor nog een gaatje voor mij heeft.

Volgens Els kan zij mij nu, na bijna 2 jaar al veel beter aanraken dan in het begin. Dus ook al heb ik geen oedeem, ik heb toch baat bij Manuele Lymfe Drainage. Ik ben geen dokter, maar ik kan mij wel zo voorstellen dat verzuurde spieren door deze grepen, hun afvalstoffen kunnen afvoeren, wat dus verlichting geeft.

Helaas voor mij, woont Els niet dichtbij en moet ik er toch 3 kwartier voor in de auto, maar dat heb ik er graag voor over. Sterker nog, als ik het zou kunnen betalen zou ik elke week gaan! Het is heel jammer dat het niet vergoed wordt door de zorgverzekeringen, want het zou heel veel mensen met Fibromyalgie kunnen helpen!

Eén kanttekening: als je op zoek gaat naar een MLD therapeut in jouw omgeving, zorg dan wel dat ze de methode van Dr Vodder volgen, want mijn dochter heeft een jaar ‘verspild’ door naar iemand toe te gaan die MLD ‘er bij deed’. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon af en toe naar Els gaan. Zij woont in Rhoon, had ik nog nooit van gehoord, maar het ligt vlak bij Rotterdam en is prima te bereiken.